• Ko darīt, ja plaisā papēdis? Pirmā palīdzība soli pa solim

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    24. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Suphaksorn Thongwongboot/Shutterstock.com
    Vasarā daudz staigājam ne vien klikatiņās, sandalēs un iešļūcenēs, bet arī vispār bez apaviem – dārzā, jūrmalā, pagalmā. Staigāšanai basām pēdām neapšaubāmi ir savi plusi, taču nereti rodas arī visai netīkama blakne – plaisājoši un sāpīgi papēži. Turklāt kā sievietēm, tā vīriešiem!
    1. Ar iespējami smalkāku smilšpapīra vīlīti uzmanīgi apvīlē cietās maliņas apkārt brūcei, lai tā neplīst lielāka (pēdām jābūt sausām!).
    2. Tad plaisu iztīri ar ūdeņradi, lai dabūtu ārā visus iespējamos mikrobus.
    3. Uzklāj ziedi.
    4. Pēc tam ar pirkstiem saspied plaisu kopā un uzlīmē plāksteri, lai dzīst un brūcē netiek infekcija. Labi palīdzēs Urgo plāksteris tulznām – tas noder arī tad, ja ir saplaisājuši papēži, jo uztur pareizu mitruma vidi bojājuma vietā un veicina dzīšanu.
    5. Vakarā pirms gulētiešanas pieliec papēžiem gareniski uz pusēm pārgrieztu alvejas lapu, lai dziedinošais šķidrums atveldzē, ārstē un mīkstina sāpīgos pušumus. Pietin to pie pēdas ar marles saiti un uzvelc biezāku zeķi, lai turas klāt. Ja nav alvejas lapas, var uzlikt siltu rīcineļļas vai kampareļļas kompresi. Arī to aptin ar marles saiti, pēc tam uzvelc zeķi un dodies gulēt.

    Papēdim palīdzēs ātrāk sadzīt

    • Evija. Gatavota tikai no dabiskām izejvielām – egļu sveķi, sviests, cūku tauki un bišu vasks. Mīkstinās un dziedēs sāpīgos papēžus.
    • Kliņģerīšu ziede. Tās sastāvā ir arī glicerīns, bet kliņģerītei piemīt spēcīgas dziedinošas un dezinficējošas spējas.
    • Propoliss eļļā. Propolisam piemīt daudz labu īpašību: savelkoša, antibakteriāla, dziedējoša, mīkstinoša – viss, kas vajadzīgs saplaisājušiem papēžiem. Palīdzēs arī, ja plaisas ir lielas un dziļas.
    • Jautā farmaceitam par vēl citām ziedēm un eļļām, kas var palīdzēt sadziedēt pēdu ādu! 

    Padoms

    Lai papēži turpmāk vairs neplaisātu, uzturā jāiekļauj produkti, kuru sastāvā ir daudz A vitamīna: zivis, olu dzeltenumi, aknas. Lielā daudzumā jāēd arī visi oranžie, sarkanie, dzeltenie un tumši zaļie dārzeņi un augļi – tajos ir daudz bēta karotīna un vēl 50 citu karotinoīdu, kurus organisms pārvērš A vitamīnā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē