• Katru stundu skrienu uz tualeti! Cik bieži čurāt ir normāli?

    Jautājumi un atbildes
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    9. septembris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Dažas paziņas ļoti bieži iet uz tualeti. Viņas zina, kur atrodas labierīcības tirdzniecības centros un visas sabiedriskās tualetes pilsētā. No mājas neiziet, pirms nav pačurājušas. Par ko tas liecina? Atbild uroloģe Natālija Bozotova.

    Cik bieži? Kad šādas pacientes sāku izvaicāt, izrādās, ka vairums tualeti apmeklē reizi divās stundās. Saku: «Tas ir normāli!» – «Bet agrāk es gāju vienu reizi dienā.»

    Tad seko izglītojoša lekcija, kas ir labi un kas slikti.

    Ja urinācija notiek reizi 10–15 minūtēs, tas nav normāli. Atkarīgs arī no tā, ko cilvēks dzer un cik daudz. Ja patērē daudz šķidruma, tad kāpēc lai neietu reizi stundā pačurāt?! Urīnpūšļa tilpums katram ir individuāls, un nosacītas normas robežas arī ir ļoti plašas: no 200–300 mililitriem līdz pat litram. Arī no tā atkarīgs, cik bieži ejam uz tualeti.

    Ja ir tikai bieža čurāšana, tas ir dzīves kvalitātes jautājums – vai mēs to pieciešam vai ne.

    Vajadzīgs urodinamikas izmeklējums – ja nu es atrodu, ko var ar zālēm pielabot. Piemēram, ja ir pāraktīvs urīnpūslis un tas ir maziņš tāpēc, ka muskulītis sasprindzinājies, tad var nozīmēt zāles, kas čurāšanu padarītu retāku. Bet nav nevienas zāles, un tas arī nav vajadzīgs, lai nečurātu. Protams, urīnpūsli var pildīt lēnāk, neko nedzerot, bet urīna produkcija notiek arī pati par sevi dabiskā ceļā, kad nieres filtrē asinis no sliktām vielām un tās izdalās urīnā.

    Dievs mūs ir radījis tādus, ka urīnpūslim jāiztukšojas reizi 2–4 stundās.

    Tā ir urīnpūšļa fizioloģija, kas mums jāciena. Viens no iemesliem… Noskaidrots, ka ar tām baktērijām, kuras nokļūst sievietes urīnpūslī caur urīnizvadkanālu, var sadzīvot, bet tad mums ir jāiet čurāt, lai tās baktērijas periodiski skalotu ārā. Ja mēs to nedarām reizi 2–3 stundās, pēc noteikta laika baktēriju skaits dubultojas, trīskāršojas, un tad tās savairojušās kļūst agresīvas un izraisa iekaisumu.

    Ir arī pacientes, kuras nāk pie urologa uztraukušās par to, ka viņas apsēžas tualetē, lai pačurātu, to arī izdara, un – «Tad, ja es pasēžu vēl desmit minūtes, man vēl iztek. Pasēžu vēl, atkal iztek…»

    Sieviete ir iedomājusies, ka tā tam nav jābūt un ka viņa acīmredzot neizčurā visu…

    Patiesībā šis arī ir stāsts par normālu fizioloģiju – par to, ka nieres strādā nepārtraukti. Urīnpūslis ir maiss, kurš mums ir dots, lai varētu tās 2–4 stundas nevis sēdēt tualetē, bet kaut ko darīt, un tad urīnpūslis ir jāiztukšo. Bet tu vari arī visu dienu sēdēt tualetē un to vien darīt kā čurāt. Žurciņām urīnpūslīši ir ļoti maziņi, un tad nu viņas skrien un čurā pa pilītei.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē