• Kas jāēd, lai uzlabotu atmiņu?

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    8. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Just dance/Shutterstock.com
    Jūtu, ka mazliet sāk pasliktināties atmiņa, un tas nu itin nemaz man nepatīk. Arvien biežāk neatceros, kur ko esmu nolicis un kas man ieplānots. Protams, ieraksti plānotājā var palīdzēt, bet varbūt ir kādi produkti, ko būtu vērts vairāk ēst, lai atmiņa uzlabotos?
    • Lēnie ogļhidrāti ir organisma galvenais enerģijas avots, īpaši smadzenēm. To darbībai ieteicamie ogļhidrāti ir graudaugos, sevišķi griķos un auzās, tāpēc tos iesaka atmiņas uzlabošanai.
    • Uzturā jāiekļauj arī ogļhidrāti, kas ir dārzeņos (visu veidu piparos, zaļajos lociņos, redīsos), augļos (citrusaugļos, banānos, bumbieros) un ogās. Tiem jābūt aptuveni 70 % no kopējā uztura.
    • Ne mazāk svarīgas ir olbaltumvielas. To trūkums kavē enerģijas iekļūšanu un pārstrādi smadzeņu šūnās. Tātad ogļhidrāti kopā ar olbaltumvielām palīdz uzlabot atmiņu.

    Vismaz trīs reizes nedēļā jāēd gaļa, īpaši liellopu gaļa.

    Produkti atmiņas uzlabošanai, kas satur olbaltumvielas, – biezpiens, piens un olas. Taču uzturā jābūt ne vairāk kā 15 % olbaltumvielu. Ja uzņemam vairāk, tas izraisa brīvo radikāļu skaita pieaugumu, kaitējot gan smadzenēm, gan asinsrites sistēmai, kas arī nodrošina pilnvērtīgu atmiņas darbību.

    • Tauki arī ir enerģijas avots. Pietiekami lietojot pārtikas produktus, kas bagāti ogļhidrātiem un olbaltumvielām, mēs uzņemam nepieciešamo tauku daudzumu. Uzturā drīkst būt ne vairāk kā 15 % tauku.
    • Papildus jālieto zivju eļļa, jo tajā ir svarīgās omega 3 taukskābes, kas tieši ietekmē cilvēka atmiņu un garīgās spējas. Tāpēc ēdiet treknas zivis vismaz divas reizes nedēļā! Tas ir īstais ēdiens atmiņai.
    • Jāatceras, ka atmiņu nepieciešams arī trenēt. Regulāri trenējot atmiņu, drīz pamanīsiet, ka spēja iegaumēt ir uzlabojusies.

    Mācoties no galvas dzejoļus, ne tikai trenējam atmiņu, bet arī gūstam emocionālu baudījumu, paplašinām vārdu krājumu, apgūstam jaunus vārdus.

    Protams, lieliska iespēja ir arī svešvalodu apguve, tomēr ir jātrenē īstermiņa atmiņa. Labs veids ir uzmanības trenēšana, piemēram, spēles, kur jāiegaumē vārdi, attēli vai secība.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē