• Kas izraisa sausumu makstī, un kas var palīdzēt to novērst?

    Sievietes intīmā veselība
    Dita Slaidiņa
    22. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: STEKLO/Shutterstock.com
    Nevienam nepatīk no rītiem pamosties ar sausu muti. Līdzīgi ir ar sausumu makstī – diez kas nav. Ginekologi aicina sievietes nesamierināties ar šo stāvokli, bet gan lūkot pēc situācijai piemērotākā risinājuma. Stāsta ginekoloģe Daiga Baranovska.

      Maksts sausuma sajūta var parādīties dažādos dzīves periodos. Bieži tā ir vien īslaicīga problēma, ko var ātri risināt, taču vecumā pēc 45 gadiem daudzām sievietēm šī nevēlamā sajūta kļūst par ikdienas pavadoni, turklāt novērots – tā notiek arvien agrākā vecumā.

      Tas nozīmē nepatīkamas sajūtas ikdienā un dažkārt arī samazinātu vēlmi pēc tuvības un apgrūtinātu seksuālo dzīvi, un vispār sajūtu, ka «tuksnesis klāt».

      Kā uzsver ginekoloģe Daiga Baranovska, visos šajos gadījumos sievietei vajadzētu vērsties pie speciālista, kas atradīs labāko risinājumu, un tādi tiešām ir. «Sievietes savas sajūtas visbiežāk apraksta tieši šādiem vārdiem: man tur ir par sausu.

      Simptomi un sūdzības visbiežāk ir par diskomfortu, niezēšanu, sūrstēšanu.

      Salīdzinājums ar mutes dobumu patiesībā labi raksturo situāciju – maksts gļotāda pēc struktūras ir ļoti līdzīga mutes dobuma gļotādas struktūrai. Mutē siekalas ir tās, kas mitrina mutes dobumu, un, ja kādreiz no rīta pamostamies ar sausu, izkaltušu muti, tas nemaz nav patīkami.

      Dažādi procesi organismā mitrina arī maksts gļotādu, un, ja tas nenotiek, sajūta maksts iekšienē un arī dzimumorgānu ārējā apvidū ir līdzīga, kā no rīta mostoties ar izkaltušu muti. Rīvējas, sūrst, un ne jau uz īsu brīdi, bet ilgstoši,» skaidro Daiga Baranovska.

      Maksts sausuma pazīmes:

      • nepietiekams mitrums,
      • niezoša, dedzinoša sajūta,
      • sāpes, kairinājums,
      • apgrūtināta intīmā dzīve,
      • apgrūtināta tamponu lietošana.

      Iemesli – dažādi, bet dominē viens

      • Estrogēnu zudums

      Perimenopauzē un menopauzē. Estrogēnu zudums ir galvenais un visbiežāk sastopamais sausuma sajūtas iemesls šajā sievietes dzīves periodā. Intīmās zonas sausumu – gan makstī, gan uz ārējiem dzimumorgāniem – izraisa sievišķo hormonu, visvairāk tieši estrogēna, visai straujā samazināšanās.

      Makstī izstrādājas mazāk gļotu, gļotāda un āda kļūst plānāka, trauslāka un vieglāk ievainojama.

      Tās ir vecumposmam normālas pārmaiņas, taču var radīt diskomfortu. «Olnīcu funkcija sāk dabiski izsīkt, un estrogēnu līmenis samazinās. Vidēji tas sāk mainīties pēc 45 gadu vecuma. Šis gan parasti nav pirmais menopauzes simptoms, vispirms parādās menstruālā cikla traucējumi, tad tiem pievienojass tā sauktie klimaktēriskie simptomi – karstuma viļņi, svīšana, miega traucējumi un vēl citi.

      Un tikai tad parādās arī izmaiņas maksts gļotādas mitrināšanā.

      Agrāk sūdzības par maksts sausumu sievietēm sākās vidēji 5–7 gadus pēc menopauzes iestāšanās, šobrīd reālajā dzīvē tas notiek ļoti dažādi. Ir sievietes, kas par sausumu nesūdzas nevienā vecumā, arī būdamas menopauzē jau 10 un 20 gadus, citām tas rodas, kad jau kādu laiku nav bijis mēnešreižu.

      Taču arvien biežāk savā praksē redzu pacientes, kurām maksts sausuma simptomi parādās jau laikā, kad mēnešreizes – regulāras vai neregulāras – vēl ir vai drīz pēc to izbeigšanās,» stāsta ginekoloģe.

      Kāpēc sievietes maksts sausumu piedzīvo arvien agrākā vecumā, uz to atbildes nav.

      Mūsdienās cilvēku dzīve, vide, paradumi strauji mainās, un daudz kas no medicīnas literatūrā reiz aprakstītā, šobrīd notiek citādi, bet pētījumu par iemesliem vēl trūkst. Iespējams, sava loma te ir arī vides piesārņojumam, dažādu alerģiju pieaugumam, mikroplastmasas ietekmei uz organismu utt.

      Pēc dzemdībām un krūtsbarošanas periodā. Estrogēnu deficīta izraisītu sausumu un diskomfortu var piedzīvot jaunās māmiņas pēc dzemdībām, kad estrogēnu līmenis ir ļoti zems krūtsbarošanas dēļ, bet tad tas ir īslaicīgi un pārejoši.

      Atjaunojoties menstruācijām, šīs problēmas izzūd pašas no sevis.

      Tomēr ir sievietes, kam pēcdzemdību periodā šīs sūdzības saglabājas ilgāku laiku, viņas min, ka sajūtas ir izteiktas un traucējošas. Tad, protams, ir jāvēršas pie ārsta.

      • Dažādas ginekoloģiskas kaites

      Pie vainas var būt arī dažādas infekcijas slimības, piemēram, sēnīšu infekcijas, bakteriālā vaginoze un citas bakteriālas slimības. Ārsts, konstatējot izmaiņas, nozīmē ārstēšanu, un reizē ar infekcijas slimībām beidzas arī sūdzības par sausumu.

      • Hormonālā kontracepcija

      Ārsti novērojuši, ka sausuma sajūta mēdz piemeklēt sievietes, kas lieto hormonālo kontracepciju. Ja preparāts ir ar salīdzinoši zemu hormonu devu, tas kādā brīdī var radīt šo lokālo diskomfortu, sausuma sajūtu, un tad ārstam jāizlemj, kā to koriģēt, – mainīt medikamentus, izvēlēties lokālo terapiju vai vēl kādu citu risinājumu..

      Kas var palīdzēt?

      Ja sausuma sajūta traucē un rada diskomfortu, problēma jārisina. Kādu risinājumu izvēlēties, tas atkarīgs no faktoru kopuma – sievietes vecums, anamnēze, hormonālais stāvoklis. Jāņem vērā arī tas, vai ir tikai sausums makstī vai varbūt arī vēl kādi citi simptomi komplektā. Intīmo zonu restrukturizēšanai un funkciju uzlabošanai ir divu veidu risinājumi.

      Medikamentozais

      • Ar hormoniem sastāvā. Ja sievietei ir atbalstoša attieksme pret hormonālu preparātu lietošanu un tiem nav kontrindikāciju, perimenopauzē un menopauzē, kad ķermenī jau notiek spēcīgas izmaiņas, var sākt lietot hormonus saturošus preparātus.

      Tie var uzlabot situāciju, tomēr ir pacientes, kuras, lai arī lieto sistēmisko hormonus aizvietojošo terapiju, kādā brīdī tik un tā sāk sūdzēties par maksts sausumu.

      Tad daudzām var palīdzēt, ārstēšanā pievienojot klāt vēl arī lokālos hormonu preparātus (iekšēji un ārēji lietojamus krēmus, vaginālās svecītes). Sākumā tos var lietot kursa veidā, pēc tam ar noteiktu regularitāti, piemēram, reizi nedēļā. Preparātus izraksta ārsts, un tos var nopirkt tikai ar recepti.

      • Bez hormoniem sastāvā. Tie būs dažādi iekšēji un ārēji lietojami vagināli krēmi vai, piemēram, svecītes ar hilauronskābi, kas jālieto ilgstoši, jo bez šiem medikamentiem diskomforts tūlīt atgriezīsies.

      Tiem ārsta recepti nevajag.

      Sausuma sajūta var ļoti traucēt seksā, tāpēc intīmos brīžos jālieto lubrikants. Tas sniedz tūlītēju atvieglojumu, veikalos ir liela to izvēle, taču lubrikantiem nav efekta ilgtermiņā.

      Tehnoloģiskais

      Injekcijas, lāzertehnoloģijas, radiofrekvences metode – tie visi ir risinājumi, kas ir efektīvi ilgākā laika periodā, taču arī maksā dārgāk.

      • Injekcijas. Ir vairākas metodes un dažādas pildvielas, ar kurām var veikt ginekoloģiskās injekcijas – hialuronskābes, PRP, I-PRF, A-PRF injekcijas.

      Viens no pēdējo gadu perspektīvākajiem sasniegumiem estētiskajā ginekoloģijā ir injekcijas, kurās tiek izmantotas pašas pacientes asinis.

      Tās veicina dabisku gļotādas un audu atjaunošanu un ļauj ilgāk saglabāt jauneklīgu izskatu. Ārsts ieteiks katrai sievietei piemērotāko.

      • Lāzertehnoloģijas. Noteiktu maksts zonu apstrāde ar lāzeru stimulē jaunu kolagēna šķiedru veidošanos un organisma paša dabisko spēju ražot hialuronskābi, tādā veidā uzlabojas ne tikai gļotādas tonuss, bet arī mitrināšana.

      Maksts gļotāda ir samērā mazjutīga, jutīga ir tikai pati maksts ieeja, līdz ar to šī procedūra ir samērā nesāpīgas, tā sievietei rada vien minimālu diskomfortu.

      Pēc procedūras tiešām kļūst labāk – maksts sausuma problēma vairs netraucē dzīvot. Procedūras cenas dažādās klīnikās atšķiras, turklāt ik pa laikam ir arī dažādas atlaižu kampaņas, bet vidēji par procedūru jāmaksā 200–250 eiro. Pēc gada vai pusotra procedūra būs jāatkārto, un tā – tik ilgi, kamēr vien sieviete pati vēlēsies to darīt.

      • Radiofrekvences tehnoloģija – konkrētas zonas maksts iekšienē tiek apstrādātas ar radiofrekvences jeb siltuma tehnoloģiju.

      Tā ir jaunākā no pieejamajām metodēm.

      Līdzīgi kā lāzers, arī tā var veicināt dabiskās hialuronskābes veidošanos, tonusa un gļotādu stāvokļa uzlabošanos, un sausuma sajūta uz kādu laiku vairs nav problēma. Procedūra pēc gada vai diviem ir jāatkārto. Tā maksā ap 200 eiro.

      Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

      0 komentāri

      Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

      Pievienot komentāru

      Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

      Satura mārketings

       

      Veselība

      Vairāk

      Receptes

      Vairāk

      Personības

      Vairāk

      Skaistums un mode

      Vairāk

      Bērni

      Vairāk

      Māja un dārzs

      Vairāk

      Izklaide

      Vairāk

      Labākai dzīvei

      Vairāk

      Aktuāli

      Vairāk

      Abonē