• Kas ir vestibulārā migrēna? Vai tā ir bīstama?

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    3. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Tunatura/Shutterstock.com
    Man regulāri vismaz reizi mēnesī vai biežāk ļoti reibst galva. Parasti reibšana ilgst dažas minūtes vai stundas, lielākoties parādās neatkarīgi no galvassāpju epizodēm. Reiboņi ir ļoti neparedzami un traucē strādāt. Ir veikta datortomogrāfija galvai, nekas slikts nav atrasts. Vai tā var būt vestibulārā migrēna?

    Jā, patiešām ir tāda vestibulārā migrēna, kas var parādīties cilvēkam, kam iepriekš bijusi vai ir migrēna.

    Uzskata, ka līdzsvara traucējumi un reiboņa sajūta vestibulārās migrēnas gadījumā rodas galvas smadzeņu paaugstinātas jutības dēļ.

    Migrēna pēc būtības ir palielināta smadzeņu sāpju ceļu aktivitāte, kas vestibulārās migrēnas gadījumā vairāk izpaužas ar aktivitāti tieši līdzsvara nervos, kuri tad arī nosaka līdzsvara un reiboņu sajūtu.

    Ja ir vestibulārā migrēna, līdzsvara traucējumi parasti ilgst 5–72 stundas, un lielākā daļa no šīm reiboņu epizodēm ir saistāma ar kādu no tipiskajiem migrēnas simptomiem. Tās parasti ir vienpusējas, pulsējošas galvassāpes, no vidēji stiprām līdz ļoti stiprām, kas pastiprinās ikdienas fiziskajās aktivitātēs, piemēram, kāpjot pa trepēm, vai papurinot galvu.

    Vai arī izpaužas kā nepatika pret skaņu un gaismu.

    Vai arī ir vizuālā aura – pilnībā atgriezeniski neiroloģiski traucējumi, šajā gadījumā tie ir redzes traucējumi, kas ilgst vairāk nekā 60 minūtes.  

    Vestibulārās migrēnas reibonis var būt pēkšņs, parasti tas ilgst minūtes, stundas, var būt saistīts ar galvas pozas maiņu, piemēram, ar noliekšanos, vai ar galvas kustību.

    To mēdz izraisīt arī kustīgu priekšmetu vērošana. 

    Var pavadīt slikta dūša, vemšana, pasliktinās dzirde – tomēr šīs sūdzības nav raksturīgas tikai un vienīgi vestibulārajai migrēnai, tādēļ iesaku apmeklēt neirologu, kā arī neirootorinolaringologu, lai izslēgtu citas šādus simptomus izraisošas slimības.

    Neirootorinolaringologs veiks audiogrammu, vestibulookulārā refleksa testēšanu, nistagmogrāfiju, labdabīga paroksizmāla pozīcijas reiboņa pārbaudi – šie izmeklējumi palīdzēs labāk izprast reiboņu cēloni.

    Reizēm vajadzīgi vēl citi izmeklējumi.

    Ja reibšana patiešām ir vestibulārā migrēna, slimības norises atvieglošanai reizēm tiek lietoti tie paši profilaktiskie medikamenti, kas migrēnas ārstēšanā, – tie var būt īpaši pretepilepsijas līdzekļi, antidepresanti vai asinsspiedienu mazinoši līdzekļi.

    Tomēr pamatā jābūt veselīgam dzīvesveidam: regulāram miega režīmam, pietiekamam miegam, sabalansētām maltītēm, jālieto pietiekami daudz šķidruma ikdienā.

    Ieteicamas regulāras fiziskās aktivitātes, vēlams fizioterapeita uzraudzībā apgūt līdzsvara vingrinājumus.

    Vestibulārā migrēna nav bīstama kaite, taču tā stipri pazemina dzīves kvalitāti. Tādēļ simptomu atvieglošanai ieteicams vērsties pie speciālista.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē