• Kas ir progresīvās brilles, un cik tādas maksā?

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    6. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Roman Samborskyi/Shutterstock.com
    Par to, kas ir progresīvās brilles, kā tās darbojas un kam visvairāk piemērotas, stāsta Anda Balgalve, acu ārste un optometriste Spīdolas optikā Lielvārdē. Viņa arī pati ikdienā valkā progresīvās brilles!

    Ar progresīvajām brillēm var redzēt visos attālumos, taču pie šādām brillēm jāpierod: skatoties taisni, redzēsi tālumā, nedaudz nolaižot acis – vidējā attālumā, bet caur briļļu lejasdaļu – tuvumā.

    Runājot ar pacientu, cenšos saprast, kā viņš spēj pielāgoties jaunām situācijām.

    Proti, mēģinu saprast, vai cilvēks ir, tā teikt, kakla vai acu grozītājs – vai skatoties pagriež galvu vai groza acis.

    Valkājot progresīvās brilles, skatoties uz sāniem, vairāk ir jāgroza galva, nevis acis. Piemēram, kāpjot lejā pa trepēm, jānoliec galva, lai skatītos caur briļļu augšējo daļu, nevis jānolaiž acis uz leju, jo tad traucēs briļļu lēcu tuvuma zona.

    Ja cilvēks pārsvarā balstās uz centrālo redzi, tad ar progresīvajām brillēm jūtas labi, bet, ja svarīgāka ir perifērā redze, tad ar tām var rasties diskomforts, jo progresīvajām brillēm perfekts redzes asums ir centrālajā daļā.

    Tiesa, jaunākajiem modeļiem blakņu ir arvien mazāk, jo ar datortehnoloģijām lēcu var īpaši izprogrammēt. 

    Parasti cilvēki pie progresīvajām brillēm agrāk vai vēlāk pierod. Es pati pie savām pirmajām progresīvajām brillēm pieradu pusstundas laikā. Manā praksē ir bijis tikai viens gadījums, kad cilvēks nebija ar mieru mainīt savus ieradumus un paziņoja, ka tā neviens nelasot – nolaižot skatienu uz leju.

    Kas vēl jāzina?

    • Vidēji divu nedēļu laikā diskomfortam vajadzētu pāriet, taču, ja pie brillēm tomēr nevar pierast, atkārtoti jāvēršas pie optometrista. Reizēm atliek vien ietvara ķepiņas jeb deguna balstus saspiest ciešāk vai palaist platāk, tā regulējot briļļu augstumu par pāris milimetriem uz augšu vai uz leju, un problēma ir atrisināta, savukārt citreiz jāpamaina kāda cita nianse, un tas parasti notiek uz optikas salona rēķina.

    Kā jau tu noprati, progresīvajām brillēm ļoti svarīga ir ietvara izvēle.

    Ja iegādājas ietvaru bez ķepiņām, pēc tam nav iespējams neko mainīt.

    • Svarīgi arī gan brilles, gan ietvaru pasūtīt tajā pašā optikas salonā, kur tās izrakstītas. Reizēm mēdz gadīties, ka kāds acu ārsts vai optometrists izrakstījis briļļu recepti, ietvars nopirkts citur, bet tās izgatavotas vēl citā vietā.

    Tad īstenībā neviens nevar atbildēt par to, kā cilvēks ar jaunajām brillēm jūtas.

    Viņš noliek jaunās brilles plauktā un visiem stāsta, cik tās ir sliktas. Diemžēl arī tā notiek. Taču mans ieteikums ir nemest plinti krūmos, bet uzticēties optometristam, izstāstīt par problēmu un mēģināt rast risinājumu, brilles pieregulējot.

    • Mēdz sacīt, ka progresīvās brilles der visiem nolūkiem… Taču tā gluži nav. Pati nēsāju progresīvās brilles, jo man darbā jāredz gan tālumā, gan tuvumā, bet mājās pie datora izmantoju citas brilles, kas paredzētas tieši tam, jo tad var iegūt kvalitatīvāku redzi.
    • Svarīgi arī – vai cilvēks strādā ar portatīvo vai stacionāro datoru, kam ir liels ekrāns, kas atrodas tieši pretī. Izmantojot portatīvo datoru vai ja monitorā vajag ieskatīties tikai reizēm, varbūt var iztikt arī ar progresīvajām brillēm, taču, ja pie datora jāstrādā ilgstoši, labāk izmantot brilles, kas piemērotas tieši tam attālumam, kurā tiek strādāts.

    Lai gan formāli progresīvās brilles ir piemērotas visiem attālumiem, attēls pārejas zonā sašaurinās, un līdz ar to redze var nebūt ideāla.

    Progresīvās brilles mēdz būt ar šaurāku vai platāku pārejas koridoruzonām, kur mainās dioptrijas. Vieglāk pierast pie platāka koridora, taču daudzi lieliski pielāgojas arī šaurajam koridoram.

    Jārēķinās, ka progresīvās brilles kopumā izmaksās vismaz 300–400 eiro.

    Vai ir arī progresīvās lēcas?

    Jā, ja negribas staigāt ar brillēm, var lietot arī progresīvās kontaktlēcas. Man bija paciente, kas pirmoreiz mūžā lēcas ielika 83 gadu vecumā.

    Vēlams izvēlēties lēcas, kas paredzētas vienas dienas lietošanai, jo tajās ir iestrādāts mitrinošais komponents.

    Tā kā līdz ar gadiem acis bieži kļūst sausākas, tas ir viskomfortablākais variants. Īpaši bieži no sauso acu sindroma cieš tie, kas ikdienā strādā pie datora, jo, koncentrējoties darbam, acis mirkšķina mazāk, tās retāk samitrinās un tas provocē izžūšanu.

    Paralēli var lietot arī mitrinošus pilienus.

    Progresīvās kontaktlēcas piemeklē atbilstoši vajadzībām, kas ir diezgan sarežģīts process, un nevar solīt, ka ar tām tiks iegūta perfekta redze visās dzīves situācijās. Progresīvās kontaktlēcas vienam mēnesim izmaksā vismaz 40 eiro.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē