Uztura speciāliste Zane Timpare stāsta, ka šo produktu par vērtīgu padara tā sastāvā esošās aktīvās vielas ar antioksidantu iedarbību jeb polifenoli. Tie ir kā dabas spēks, kas mūs sargā no dažādām slimībām un iekaisumiem. Tāpēc arī pastāv uzskats, ka Vidusjūras diēta ir arī pretiekaisuma diēta.
Olīveļļā polifenoli ir visvairāk no visām eļļām. Piemēram, šobrīd iecienīta ir arī kokosriekstu eļļa, taču olīveļļa ir daudz vērtīgāka tieši polifenolu dēļ.
Eiropā apstiprinātās veselīguma norādes olīveļļas polifenoliem liecina, ka tie samazina sliktā holesterīna līmeni.
Olīveļļas ieteicamā dienas deva ir 20 gramu – tātad aptuveni divas ēdamkarotes. Bet to, cik daudz polifenolu eļļa satur, var noteikt pēc tās garšas, krāsas un smaržas. Piemēram, polifenoli eļļu iekrāso skaisti zaļā vai dzeltenīgi dzidrā krāsā.
“Cilvēki dažkārt baidās no tā eļļas rūgtumiņa – tāda, kas kož kaklā. Bet no tā nevajag baidīties, jo tas ir patīkams. Tas liecina, ka polifenoli tur ir ļoti daudz, jo labai olīveļļai ir patīkami jākož kaklā,” Latvijas Televīzijas raidījumā Pārtikas revidents skaidro Zane Timpare.