• Kāpēc uztura speciālisti tā slavē olīveļļu?

    Veselīgs dzīvesveids
    Santa.lv
    Santa.lv
    22. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Olīveļļa ir viens no Vidusjūras diētas pamatiem. Taču tā ir ne kura katra olīveļļa ir laba – karaliene ir _ekstra virgin jeb auksti spiesta eļļa. Kas šajā eļļā īpašs un kā to izvēlēties veikalā?

    Uztura speciāliste Zane Timpare stāsta, ka šo produktu par vērtīgu padara tā sastāvā esošās aktīvās vielas ar antioksidantu iedarbību jeb polifenoli. Tie ir kā dabas spēks, kas mūs sargā no dažādām slimībām un iekaisumiem. Tāpēc arī pastāv uzskats, ka Vidusjūras diēta ir arī pretiekaisuma diēta.

    Olīveļļā polifenoli ir visvairāk no visām eļļām. Piemēram, šobrīd iecienīta ir arī kokosriekstu eļļa, taču olīveļļa ir daudz vērtīgāka tieši polifenolu dēļ.

    Eiropā apstiprinātās veselīguma norādes olīveļļas polifenoliem liecina, ka tie samazina sliktā holesterīna līmeni.

    Olīveļļas ieteicamā dienas deva ir 20 gramu – tātad aptuveni divas ēdamkarotes. Bet to, cik daudz polifenolu eļļa satur, var noteikt pēc tās garšas, krāsas un smaržas. Piemēram, polifenoli eļļu iekrāso skaisti zaļā vai dzeltenīgi dzidrā krāsā.

    “Cilvēki dažkārt baidās no tā eļļas rūgtumiņa – tāda, kas kož kaklā. Bet no tā nevajag baidīties, jo tas ir patīkams. Tas liecina, ka polifenoli tur ir ļoti  daudz, jo labai olīveļļai ir patīkami jākož kaklā,” Latvijas Televīzijas raidījumā Pārtikas revidents skaidro Zane Timpare.

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē