• Kāpēc tomātus labāk ēst termiski apstrādātus?

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Tomāti ir bagāti ar šķiedrvielām, satur fosforu, magniju, mangānu, kāliju un pat nedaudz dzelzs, folijskābi un virkni vērtīgu antioksidantu. 100 gramos tomātu ir 21 procents C vitamīna dienas devas un 17 procenti A vitamīna dienas devas. Taču tajos ir vēl kāda ļoti svarīga viela!

    Atslēgas vārds ir likopēns – spēcīgs antioksidants, kas atrodams oranžos un sarkanos augļos un dārzeņos, visvairāk tieši tomātos un no tiem iegūtos kečupos, mērcēs, tomātu pastās.

    Turklāt, karsējot vai citādi termiski apstrādājot tomātus, tajos paaugstinās likopēna biopieejamība organismā – likopēns kļūst iedarbīgāks un vieglāk izmantojams.

    Tāpēc tomātus ēd gan svaigus, gan viegli apceptus cepeškrāsnī, sutinātus vai sautētus. Neaizmirsti pievienot arī nedaudz augstas kvalitātes olīveļļas, jo likopēns ir eļļā šķīstošs savienojums un šādi organismā uzsūksies labāk.

    Pētījumi parādījuši, ka, regulāri lietojot produktus ar augstu likopēna daudzumu, var novērst neveselīga dzīvesveida un vides piesārņojuma radītās izmaiņas šūnu līmenī, samazināt sliktā holesterīna līmeni asinīs. Tāpat likopēns, pozitīvi iedarbojoties uz asinsvadiem un asins cirkulāciju, labvēlīgi ietekmē sirds veselību un vīriešiem samazina prostatas slimību risku.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē