Atslēgas vārds ir likopēns – spēcīgs antioksidants, kas atrodams oranžos un sarkanos augļos un dārzeņos, visvairāk tieši tomātos un no tiem iegūtos kečupos, mērcēs, tomātu pastās.
Turklāt, karsējot vai citādi termiski apstrādājot tomātus, tajos paaugstinās likopēna biopieejamība organismā – likopēns kļūst iedarbīgāks un vieglāk izmantojams.
Tāpēc tomātus ēd gan svaigus, gan viegli apceptus cepeškrāsnī, sutinātus vai sautētus. Neaizmirsti pievienot arī nedaudz augstas kvalitātes olīveļļas, jo likopēns ir eļļā šķīstošs savienojums un šādi organismā uzsūksies labāk.
Pētījumi parādījuši, ka, regulāri lietojot produktus ar augstu likopēna daudzumu, var novērst neveselīga dzīvesveida un vides piesārņojuma radītās izmaiņas šūnu līmenī, samazināt sliktā holesterīna līmeni asinīs. Tāpat likopēns, pozitīvi iedarbojoties uz asinsvadiem un asins cirkulāciju, labvēlīgi ietekmē sirds veselību un vīriešiem samazina prostatas slimību risku.