• Kāpēc medus cukurojas, un kā to atkal dabūt mīkstu? Un vai tāds ir veselībai nekaitīgs?

    Jautājumi & atbildes
    Santa.lv
    Santa.lv
    17. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: JIANG HONGYAN/Shutterstock.com
    Medus ir brīnišķīgs produkts, taču reizēm tas rada daudz jautājumu, kas sirdsmieram prasās būt atbildēti. Lūk, viens no tiem!

    Ja medū parādās mazi kristāliņi, tas nozīmē, ka medus ir dabisks, turklāt tas nav arī filtrēts. Sacukurojies medus ir labs, kristalizācija neietekmē vērtīgās vielas medū.

    Medus kristalizēšanās ātrums atkarīgs no vairākiem faktoriem.

    Pirmais – temperatūra. Visstraujāk sacukurošanās notiek temperatūrā ap plus 12 grādiem. Tāpat sacukurošanās ātrumu nosaka glikozes un fruktozes attiecība, un tas atkarīgs no augiem, ko bites izmantojušas medus vākšanā. Ļoti ātri, dažreiz pat jau šūnās, kristalizējas rapšu un pūpolu vai kārklu medus, savukārt viršu medus nekristalizējas gandrīz nemaz, ilgi šķidrs glabājas arī lapu izsvīduma un augļu dārza medus.

    Ja medus sacukurojies, bet gribas, lai to būtu vieglāk izdabūt no trauka, medu var pasildīt.

    Apmēram 30 grādu temperatūrā medus ir izmaisāms, kļūst krēmīgs, 40 grādos medus lēnām kūst un kļūst šķidrs.

    Sacukurojies medus ir tieši tāpat ēdams un veselībai nekaitīgs kā vijīgais. Ja medus uzglabāts pareizi, tam ir visai ilgs derīguma termiņš.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē