• Kādi simptomi liecina, ka esi saindējies ar sēnēm

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    25. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Trattieritratti/Shutterstock.com
    Vasaras sēnes ienākas pilnā sparā – par daudzumu nudien nevar sūdzēties. Un drīz jau sāks ienākties arī rudens sēnes. Jā, tās ir veselīgas un satur organismam daudz noderīga, taču sēnes var būt arī bīstamas, ja esi nezinošs vai neuzmanīgs sēņotājs.

    7 gudrības, kas jāņem vērā sēņotājiem

    1. Grozā liec tikai un vienīgi tās sēnes, par kurām pilnīgi droši zini, kas tās ir, kā tās sauc un kā pagatavot. Tiklīdz ir kaut mazākās šaubas – sēne ir jāmet prom. Šis pats princips jāņem vērā, ja sēnes pērc.
    2. Lielu kaitējumu veselībai var nodarīt ne tikai indīgu, bet arī vecu vai pāraugušu sēņu apēšana. Tajās ir sākušies audu sadalīšanās procesi, kuru rezultātā veidojas indīgi blakusprodukti.
    3. Nelasi sēnes blakus noslogotām šosejām, netālu no rūpnīcu teritorijām vai izgāztuvēm – sēnes gluži kā sūkļi uzsūc sevī visu, kas ap tām ir, arī izplūdes gāzes un tajās esošos smagos metālus.
    4. Atgriežoties no meža, sēnes uzreiz jānotīra, jo tās sāk bojāties ļoti ātri.
    5. Saindēšanās mēdz gadīties arī tad, ja ēdamas sēnes nav pietiekami ilgi karsētas – vārītas, ceptas, sutinātas.
    6. Sēnes nedrīkst ēst, ja lietots alkohols. Neliels toksīnu daudzums atrodams arī ēdamajās sēnēs, bet alkohola klātbūtne šo toksīnu iedarbību uz organismu pastiprina. Veselībai par labu tas nenāk.
    7. Sēnes ir smags un grūti sagremojams ēdiens, tāpēc cilvēkiem ar gremošanas sistēmas traucējumiem tās ēst vispār nav ieteicams.

    Zini! Sēnei nav kaitīgāku un mazāk kaitīgu daļu, tāpēc tas, vai no cepures apakšmalas būtu jānoņem lapiņas un stobriņi vai arī jāatbrīvojas, teiksim, no sviesta beku gļotainajiem apvalciņiem, paliek katra paša ziņā. Kaitīgi nav ne vieni, ne otri, bet uzturvērtības ziņā stobriņi pat apsteidz pašu sēni.

    Kas jāzina par saindēšanās simptomiem?

    • Simptomi, kas liecina par saindēšanos ar sēnēm, var būt dažādi – visbiežāk tā ir slikta dūša, vemšana, vēdera sāpes, caureja, auksti sviedri, sirdsklauves.
    • Ja saindēšanās notikusi ar īpaši indīgām sēnēm, inde var traucēt arī centrālo nervu sistēmu – cilvēks var kļūt uzbudināts, agresīvs, iespējamas halucinācijas, pulsa un elpošanas palēnināšanās.
    • Cilvēka organisms uz sēņu toksīniem reaģē dažādi. Mēdz būt gadījumi, kad, diviem cilvēkiem apēdot vienu un to pašu sēni, vienam nav pilnīgi nekā, bet otram – vemšana un caureja.
    • Arī simptomu iestāšanās laiks ir dažāds: reizēm tie parādās jau pēc stundas, bet citreiz – pēc piecām, sešām, pat divpadsmit, kad inde jau nonākusi asinīs.

    Svarīgi! Ja pēc sēņu notiesāšanas sajūti ko nelāgu, uz karstām pēdām sazinies ar mediķi un dzer daudz silta ūdens, lai izraisītu vemšanu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē