• Kādas pazīmes liecina par cukurslimību

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    19. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Fahkamram/Shutterstock.com
    Vai ir noteikts vecums, kad jāsāk sekot līdzi savam cukura līmenim asinīs? Piemēram, acu un arī nieru ārsti ir teikuši, ka nereti tieši viņi ir pirmie, kas cilvēkam atklāj cukura diabētu. Un kādas tad ir tās pazīmes, ka, iespējams, diabēts ir klāt?

    Agrāk cukura diabēts skaitījās vecu cilvēku slimība, tagad jāsāk uzmanīties pēc piecdesmit un pat pēc četrdesmit piecu gadu vecuma.

    Ja ir 2. tipa cukura diabēts, lēnām paaugstinoties cukura līmenim asinīs, nekādu sūdzību par veselību nudien vēl nav. Cukuram jābūt pietiekami augstam, lai cilvēkam sāktu slāpt un lai viņam būtu biežāka vajadzība iet uz tualeti pačurāt.

    Tikai tad, kad cukurs ir virs 10 mmol/l, tas sāk no organisma izdalīties kopā ar urīnu, un tad var parādīties biežāka čurāšana.

    Bet ne slāpes! Savukārt pie biežākas čurāšanas cilvēks pierod un nepievērš tai uzmanību, noraksta uz visu ko – «Saēdos ogas…» vai «Vasara, karsts laiks, es daudz dzēru, daudz čurāju, man tas likās loģiski…» un tamlīdzīgi.

    Viens vēl īpašāks signāls varētu būt, ka naktī jāiet čurāt. Bet arī tam atrodas izskaidrojums: «Vakarā sadzeros daudz tējas…»

    Jā, vienreiz tā var gadīties, bet, ja katru nakti pa vairākiem lāgiem jāiet uz tualeti, tad gan labāk būtu nekavējoties uztaisīt cukura analīzes.

    Visbiežāk cilvēkam paaugstināto cukura līmeni atklāj nejauši. Piemēram, notikušas kārtējās veselības pārbaudes darbavietā vai arī cilvēks nokļūst, piemēram, ar plaušu karsoni slimnīcā un viņam taisa analīzes un asinīs konstatē paaugstinātu cukuru. Cilvēks aiziet uz redzes pārbaudi pie acu ārsta, un viņš konstatē izmaiņas acs dibenā, kas raksturīgas diabētam.

    Vai arī – tas ir sliktākais scenārijs – cilvēkam ilgstoša, neapzināta un tātad arī neārstēta diabēta dēļ ir samazināta jušana pēdās, viņš dabū kādu traumu no apaviem vai staigājot basām kājām.

    Nepamana sāpes, nepamana, ka kaut kas sāk strutot, un tad smagā stāvoklī nonāk slimnīcā, un beidzot atklājas, ka viņam ir cukura diabēts.

    Pārbaudi reizi gadā cukura līmeni asinīs, ja:

    1. tev ir 45 gadi un vairāk;
    2. tev ir liekais svars;
    3. kādam asinsradiniekam ir diabēts;
    4. tev ir paaugstināts asinsspiediens – 140/90 mm/Hg;
    5. tu smēķē;
    6. konstatētas izmaiņas asins tauku sastāvā:
    • sliktā jeb zema blīvuma holesterīna līmenis augstāks par normu, tātad virs 3 mmol/l;
    • labā jeb augsta blīvuma holesterīna līmenis ir zemāks par normu – zem 1,2 mmol/l sievietēm un zem 1,0 mmol/l vīriešiem;
    • triglicerīdu līmenis ir paaugstināts, virs 1,7 mmol/l.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē