• Kādas ir žultsakmeņu lēkmes pazīmes, un kā no tās izvairīties

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    28. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Africa Studio/Shutterstock.com
    Pētījumi liecina, ka Eiropā žultsakmeņu slimība jeb holelitiāze ir ap 20 % cilvēku pusmūžā. Lai arī izplatība ir liela, apmēram 80 % tā ir bez simptomiem un neizraisa nekādas pazīmes un šo kaiti atklāj, kādu citu iemeslu dēļ veicot vēdera dobuma ultrasonogrāfiju.

    Kas veicina žultsakmeņu slimību?

    • Neregulārs un neracionāls uzturs, pārēšanās vai badošanās.
    • Mazkustīgs dzīvesveids, it īpaši, ja ir sēdošs darbs.
    • Aptaukošanās.
    • Ilgstoša hormonālās kontracepcijas līdzekļu, estrogēnu saturošu medikamentu lietošana.
    • Grūtniecība – tās laikā sievietēm ir paaugstināts estrogēna līmenis organismā, kas veicina holesterīna sekrēciju žultī.
    • Aknu slimības – hepatīts, ciroze.
    • Aizkuņģa dziedzera slimības.
    • Cukura diabēts.

    Žultsakmeņu lēkmes pazīmes

    • Stipras koliku veida sāpes labajā paribē, kas var izstarot uz labo plecu vai lāpstiņu.
    • Dažreiz sāpīgums mugurā, kaklā vai visā vēderā.
    • Sāpju lēkmi var pavadīt vemšana, kas nedod atvieglojumu. Dažreiz parādās pārejoša ādas un acu dzelte.
    • Var būt ķermeņa temperatūras paaugstināšanās līdz 38 grādiem un drebuļi.
    • Sākas pēkšņi. Biežāk parādās naktī, parasti 1–2 stundu laikā pēc sātīgām vakariņām (trekns, cepts, žāvēts, ass) vai alkohola lietošanas.
    • Jūtot sāpes, nevar atrast ērtu pozu, lai tās remdētu, un visu laiku ir jākustas.
    • Lēkmes ilgums mēdz atšķirties: parasti tā ilgst ap 6 stundām, bet var turpināties no 5 minūtēm līdz 3 dienām.

    Kā izvairīties no kolikām, īpaši, ja jau atrasti žultsakmeņi?

    1. Nelieto pusfabrikātus un fastfood ēdienus, jo lielais tauku daudzums to saturā ir grūti sagremojams.
    2. Lietderīgi atteikties arī no čipsiem, cepumiem, šokolādes un kūkām, to aizstājot ar svaigiem vai žāvētiem augļiem.
    3. Nelieto piena produktus ar augstu tauku saturu – saldējumu, sviestu, pilnpienu. Izvēlies vājpienu un jogurtu ar zemu tauku saturu.
    4. Par žults koliku cēloni var kļūt arī majonēze, kečups, asas salātu mērces, olas un eļļu saturošas mērces.
    5. Priekšroku dod liesai gaļai. Trekna cūkgaļa vai liellopu gaļa (īpaši cepta vai žāvēta) ir viens no biežākajiem koliku cēloņiem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē