Kas veicina žultsakmeņu slimību?
- Neregulārs un neracionāls uzturs, pārēšanās vai badošanās.
- Mazkustīgs dzīvesveids, it īpaši, ja ir sēdošs darbs.
- Aptaukošanās.
- Ilgstoša hormonālās kontracepcijas līdzekļu, estrogēnu saturošu medikamentu lietošana.
- Grūtniecība – tās laikā sievietēm ir paaugstināts estrogēna līmenis organismā, kas veicina holesterīna sekrēciju žultī.
- Aknu slimības – hepatīts, ciroze.
- Aizkuņģa dziedzera slimības.
- Cukura diabēts.
Žultsakmeņu lēkmes pazīmes
- Stipras koliku veida sāpes labajā paribē, kas var izstarot uz labo plecu vai lāpstiņu.
- Dažreiz sāpīgums mugurā, kaklā vai visā vēderā.
- Sāpju lēkmi var pavadīt vemšana, kas nedod atvieglojumu. Dažreiz parādās pārejoša ādas un acu dzelte.
- Var būt ķermeņa temperatūras paaugstināšanās līdz 38 grādiem un drebuļi.
- Sākas pēkšņi. Biežāk parādās naktī, parasti 1–2 stundu laikā pēc sātīgām vakariņām (trekns, cepts, žāvēts, ass) vai alkohola lietošanas.
- Jūtot sāpes, nevar atrast ērtu pozu, lai tās remdētu, un visu laiku ir jākustas.
- Lēkmes ilgums mēdz atšķirties: parasti tā ilgst ap 6 stundām, bet var turpināties no 5 minūtēm līdz 3 dienām.
Kā izvairīties no kolikām, īpaši, ja jau atrasti žultsakmeņi?
- Nelieto pusfabrikātus un fastfood ēdienus, jo lielais tauku daudzums to saturā ir grūti sagremojams.
- Lietderīgi atteikties arī no čipsiem, cepumiem, šokolādes un kūkām, to aizstājot ar svaigiem vai žāvētiem augļiem.
- Nelieto piena produktus ar augstu tauku saturu – saldējumu, sviestu, pilnpienu. Izvēlies vājpienu un jogurtu ar zemu tauku saturu.
- Par žults koliku cēloni var kļūt arī majonēze, kečups, asas salātu mērces, olas un eļļu saturošas mērces.
- Priekšroku dod liesai gaļai. Trekna cūkgaļa vai liellopu gaļa (īpaši cepta vai žāvēta) ir viens no biežākajiem koliku cēloņiem.