• Kā zināt, vai ir sirds mazspēja? Ir speciālas analīzes, ko apmaksā valsts!

    Slimības
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Lenetstan/Shutterstock.com
    No 1. jūlija, lai laikus diagnosticētu sirds mazspēju un sekmīgi uzraudzītu pacientus, kuriem tā jau atklāta, valsts apmaksā mūsdienīgu un efektīvu diagnostikas metodi – nātrijurētisko peptīdu noteikšanu asinīs. Uz jautājumiem atbild kardioloģe, ehokardiogrāfijas speciāliste Ginta Kamzola.

    – Dakter, kas tā ir par analīzi? Un – kas ir nātrijurētiskie peptīdi, kāpēc tie tik svarīgi?

    – Nosaukums nātrijurētiskie radies tāpēc, ka šie peptīdi palīdz regulēt nātrija daudzumu organismā. Nātrijs, kā zināms, ietekmē šķidruma daudzumu organismā un asinsspiedienu. Kad sirds strādā ar lielāku slodzi, šie peptīdi palīdz izvadīt lieko nātriju un lieko šķidrumu no organisma, šādi atvieglojot sirds darbu.

    Savukārt paaugstināts nātrijurētisko peptīdu līmenis serumā var liecināt par sirds mazspēju, pat pirms parādās citas šīs slimības izpausmes.

    Proti, nātrijurētiskie peptīdi ir hormoni, ko izdala sirds muskuļa šūnas sirds kambaros, reaģējot uz pārmērīgu iestiepšanos, ko parasti izraisa spiediena vai tilpuma pārslodze.

    – Sirds mazspēja ir izplatīta liga?

    – Ņemot vērā pasaules datus un tendences, aprēķināts, ka Latvijā sirds mazspēja varētu būt vairāk nekā 50 000 cilvēku. Diemžēl daļai pacientu sirds mazspēju atklāj novēloti, kad tā jau progresējusi.

    Tātad viņiem slimības izraisīto komplikāciju risks ir augstāks, tās var novest pie biežām hospitalizācijām un diemžēl arī nāves.

    Savukārt nātrijurētisko peptīdu analīzes ļauj laikus diagnosticēt sirds mazspēju, lai uzsāktu atbilstošu ārstēšanu ar mūsdienīgiem un efektīviem medikamentiem, uzlabojot gan cilvēka pašsajūtu, gan prognozi.

    Sirds mazspējai ir dažādas formas, tādēļ precīzākai sirds strukturālu un funkcionālu izmaiņu noteikšanai, protams, būs nepieciešama arī ehokardiogrāfija un citi izmeklējumi.

    Taču īpaši svarīga loma nātrijurētisko peptīdu noteikšanai ir, lai atklātu sirds mazspējas ar saglabātu kreisā kambara izsviedes frakciju, kas vairāk raksturīga tiem, kam ir hipertensīva sirds slimība (ar paaugstinātu asinsspiedienu saistītas sirds strukturālas izmaiņas), hronisku nieru slimību un cukura diabēts.

    Līdz šim nātrijurētisko peptīdu noteikšana nebija iekļauta valsts kompensēto laboratorisko izmeklējumu sarakstā, analīze maksā ap 20 eiro.

    Zinu pacientus, kas tāpēc, ka mēs, kardiologi, par nātrijurētisko peptīdu analīzi stāstījām medijos, arī ParSirdi.lv materiālos, paši palūdza saviem ģimenes ārstiem nosūtījumu uz analīzi, un tas bija aizsākums sirds mazspējas diagnozes apstiprināšanai – tātad arī laicīgai ārstēšanai un citu veselības katastrofu aiztaupīšanai. 

    – Sanāk tāds visai pieejams sirds mazspējas skrīninga rīks… Kam tieši tagad pienākas valsts apmaksātais nātrijurētisko peptīdu izmeklējums?

    – Izmeklējumu saņems vairāki desmiti tūkstoši pacientu Latvijā. Ja ir atbilstošas specialitātes ārsta – tātad arī kardiologa – vai ģimenes ārsta nosūtījums, analīzi apmaksā jebkurā laboratorijā, kurai noslēgts līgums ar Nacionālo veselības dienestu – ja cilvēkam ir kāda no četrpadsmit konkrētām diagnozēm, kuru vidū ir arī paaugstināts asinsspiediens.

    – Vai gluži visiem, kuriem ir hipertensija jeb paaugstināts asinsspiediens, tagad būtu obligāti jāskrien veikt šo analīzi? Un otrādi – kam un ar kādām diagnozēm pavisam noteikti vajadzētu to izdarīt?

    – Pavisam noteikti šī analīze būtu jāveic ikvienam ar sirds mazspējai raksturīgiem simptomiem (nogurums, elpas trūkums pie slodzes, potīšu tūska), it īpaši, ja ir jebkādas izmaiņas elektrokardiogrammā un ir atbilstoša anamnēze (piemēram, ilgstoši paaugstināts asinsspiediens, bijis miokarda infarkts vai ir zināma pastāvīga mirdzaritmija vai vārstuļu slimība un tamlīdzīgi).

    Taču skaidrs, ka nātrijurētisko peptīdu noteikšana ir arī rīks agrīnai sirds mazspējas diagnostikai tiem, kam ir augsts sirds mazspējas attīstības risks.

    Piemēram, pacientiem ar ilgstošu slikti kontrolētu cukura diabētu vai slikti kontrolētu asinsspiedienu, pat ja nav sirds mazspējai raksturīgu simptomu. Savukārt, ja asinsspiediens tiek labi kontrolēts, sirds mazspējas attīstības risks ir niecīgs.

    Tāpat būtu svarīgi atcerēties par nātrijurētisko peptīdu analīzi pacientiem ar jau zināmu sirds mazspēju, ja pieaug tās simptomi, jo to līmeņa paaugstināšanās norāda uz nepieciešamību pārskatīt, koriģēt ārstēšanos ar zālēm, lai izvairītos no nokļūšanas slimnīcā sirds mazspējas dekompensācijas dēļ.

    Diagnozes, ar kurām valsts apmaksā nātrijurētisko peptīdu analīzi:

    • diabēts (diagnozes kods E10–E14),
    • primāra esenciāla hipertensija jeb paaugstināts asinsspiediens (I10),
    • hipertensīva sirds un nieru slimība ar sastrēguma sirds mazspēju un nieru mazspēju (I13.2),
    • nestabila stenokardija (I20.0) un citi stenokardijas veidi (I20.8),
    • neprecizēta stenokardija (I20.9),
    • primāra plaušu hipertensija (I27.0),
    • sekundāra plaušu hipertensija (I27.2),
    • hroniska priekškambaru mirdzēšana (I48.2),
    • priekškambaru plandīšanās (I48.3),
    • neprecizēta priekškambaru mirdzēšana un plandīšanās (I48.9),
    • sastrēguma sirds mazspēja (I50.0),
    • kreisā kambara mazspēja (I50.1),
    • neprecizēta sirds mazspēja (I50.9),
    • hroniska nieru slimība (N18).

    Sirds mazspējas biežākās izpausmes

    • Pieaugoša tūska kājās, sākot no potītēm uz augšu.
    • Elpas trūkums.
    • Nogurums un nespēks.
    • Paātrināta sirdsdarbība miera stāvoklī.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē