- Kartupeļu vārīšanai lieto karstu ūdeni, lai ātri uzvārās, un to pēc tam izmanto zupām un mērcēm.
- Lai samazinātu C vitamīna zudumu, termiski apstrādājot kartupeļus, ieteicams tos vārīt nelielā ūdens daudzumā, katlam jāuzliek vāks.
- Iesaku kartupeļus gatavot ar visu mizu, novārīt, atdzesēt un pēc tam vēlreiz uzsildīt. Tad ciete, kas nav organismam vēlama, kļūst rezistenta, daudz lēnāk uzsūcas un vairs nerada strauju glikozes kāpumu asinīs.
- Nevāri kartupeļus ar sāli, it īpaši, ja tos gatavo ar visu mizu, – kartupeļiem ir izteikta garša pašiem par sevi.
- Kartupeļus vēlams ēst ar mizu, jo tā var uzņemt vairāk šķiedrvielu un dažādu bioloģiski aktīvo vielu. Vārot kartupeļus nelielā ūdens daudzumā, šķiedrvielas un citas vērtīgās vielas saglabājas. Kālijs nedaudz izšķīst ūdenī, bet, pēc tam gatavojot kartupeļu biezputru, vērtīgo vielu nepazaudējam. Arī cepot kartupeļus cepeškrāsnī, kālijs neiet bojā.
- Neizvēlies frī un čipsus, kas tiek gatavoti ar lielu sāls un tauku daudzumu. Galvenais, ko paturi prātā: 1 grams tauku satur 9 kalorijas, tāpēc kartupeļus noteikti nevajag cept vai vārīt eļļā.
Digitālajā žurnālā Santa+ lasi, kā, ēdot kartupeļus, var notievēt!