• Kā uzvarēt stresu un satraukumu? Šie augi palīdzēs!

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    3. septembris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Fizkes/Shutterstock.com
    Ir situācijas, kad uztraukumam tiešām ir kāds pamats. Bet itin bieži mēs satraucamies bez redzama iemesla – uznāk tāds nemiers, trauksme, un viss. Ko tādā brīdī iesākt? Lūk, kas var palīdzēt atgūt mieru un līdzsvaru.

    Vispirms mēģini nomierināties ar tīkamu fizisko slodzi vai fizisku darbu, piemēram, iztīri māju, sagrāb lapas, salasi vēja nolauztus zarus dārzā un pagalmā vai dodies pastaigā. Palīdzēt var elpošanas vingrinājumi, atslābinoša masāža vai sildoša vanna.

    Stresa brīžos labi palīdz nomierinošas augu tējas un izvilkumi.

    • Baldriāns novērš uzbudinājumu, baiļu sajūtu, bezmiegu, mazina arī kuņģa un zarnu spazmas. Jāatceras gan, ka baldriāna saknes preparātus nedrīkst lietot ilgāk par mēnesi, jo tie var veicināt pieradumu, pasliktināt atmiņu, negatīvi ietekmēt sirds veselību.

    Baldriāna saknei piemīt blakne – ilgstoši var būt neskaidra, dulla galva.

    Tā kā baldriāns rada miegainību, pēc tā lietošanas nerekomendē sēsties pie auto stūres.

    • Pasifloras lakstu izvilkumus tās nomierinošās iedarbības dēļ bieži iekļauj bezrecepšu kompleksajos preparātos, arī homeopātiskajos. Turklāt, salīdzinot ar baldriāna sakni, pasiflora nerada miegainību un dullu galvu. Pasiflorai piemītot arī imūnsistēmu stiprinoša iedarbība. Tiesa, tas ir svešs augs, kas mūsu platuma grādos neaug.
    • Māteres lakstu tēja arī ir laba stresa brīžos, tikai jāņem vērā, ka tās aktīvās vielas palēnina sirdsdarbību un pazemina asinsspiedienu. Līdz ar to tiem, kam asinsspiediens jau tāpat ir zems, mātere stresa brīžos nebūs laba izvēle.
    • Vilkābele. Arī tās ziediem un augļiem piemīt nomierinoša iedarbība, vilkābele palīdz arī novērst sirdsdarbības traucējumus un stiprina sirds muskuli, taču, tāpat kā mātere, nedaudz pazemina asinsspiedienu.
    • Vīgrieze. Jāpatur prātā, ka tās ziedi nelielās devās atslābina, bet lielākās devās var izraisīt pretējo efektu – radīt uzbudinātību un aizdzīt miegu. Ar vīgriezes ziedu tēju jābūt uzmanīgiem, ja lieto aspirīnu un citus salicilskābi vai tās atvasinājumus saturošus medikamentus, jo vīgriežu droga pati satur šādas aktīvās vielas, tāpēc palielināta to deva var izraisīt nevēlamu iedarbību.

    Svarīgi! Ir tikai divi augi, kam arī klīniski apstiprināta relaksējoša iedarbība: baldriāna sakne un pasifloras ekstrakts.

    Ja ir negaidīts, liels stress, palīdzēs bezrecepšu nomierinošie medikamenti, taču tos nedrīkst lietot ilgstoši. Piemēram, uz baldriāna bāzes veidotos – ne ilgāk par četrām nedēļām.

    Tas, ka sastāvā nav ķīmisku vielu, vēl nenozīmē, ka augu ekstrakti un uz to bāzes veidotie medikamenti nevar kaitēt.

    Augu valsts līdzekļi nevar būt kā pastāvīgs trauksmes mazināšanas līdzeklis!

    Svarīgi! Ja stresa dēļ cieš miega kvalitāte, naktīs bieži pamosties un nevari aizmigt, ja sāk mocīt galvassāpes, muskuļu krampji, roku tirpšana vai citas veselības problēmas, ja parādās neizskaidrojamas bailes, jādodas pie ģimenes ārsta.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē