Kas labs zirņos?
Ir dažādi ticējumi par zirņu ēšanu Ziemassvētku un Vecgada vakarā. Nereti tie tiek salīdzināti ar asarām, tāpēc, lai nākamais gads būtu auglīgs, bez liekas raudāšanas, esot jāapēd visi mājās izvārītie zirņi, vēlams – līdz pusnaktij, stāsta uztura speciāliste L. Sondore.
Bet kas šādā svētku uzkodā ir vērtīgs mūsu organismam, un vai šāds ēdiens nebūs par smagu?
Uztura speciāliste uzsver, ka pākšaugus ieteicams iekļaut savā ikdienas uzturā pāris reižu nedēļā. Mūsdienās par ļoti vērtīgajiem pelēkajiem zirņiem mēs atceramies vien Ziemassvētkos, taču zirņu uzturvērtības dēļ mēs tos varam droši ēst arī ikdienā. Zirņu un pupu ēdieni bija mūsu senču ēdienkartes neatņemama sastāvdaļa. Tos vārīja un ēda vienus pašus vai kopā ar gaļu, graudiem, dārzeņiem, īpaši kāļiem, kas bija kartupeļu vietā.
Iespējams, kopš kartupeļi parādījās mūsu ikdienas ēdienkartē, sākām ēst mazāk zirņu.
Kas tad vērtīgs ir zirņos? Zirņi ir labs olbaltumvielu avots, 100 gramos zirņu ir aptuveni 318 kcal un 20 grami olbaltumvielu. Zirņi satur šķiedrvielas, kāliju, dzelzi, mangānu, fosforu, cinku un citas minerālvielas un vitamīnus. Zirņos ir arī purīnvielas, taču nozīmīgā daudzumā – tas ir jāņem vērā cilvēkiem ar podagru. Zirņi satur šķīstošās un nešķīstošās šķiedrvielas, kas ir ļoti svarīgas mūsu organismam, kuņģa un zarnu trakta baktērijām, neinfekciju slimību profilaksei.
Pelēkajos zirņos ir ciete, un to mūsu gremošanas trakts pārstrādās lēni, tādējādi radot labu sāta sajūtu un lēnāk celsies glikozes līmenis asinīs.
Zirņus var labi kombinēt ar graudiem, dārzeņiem, un tā mēs uzņemsim arī teju visas neaizvietojamās aminoskābes. Protams, uzturvielu uzsūkšanās organismā būs individuāla, stāsta uztura speciāliste L. Sondore.
Kā izvairīties no smaguma sajūtas?
Zirņi un pupas ir kārtīgi jāizmērcē un ūdens, kurā tie tika mērcēti, jānolej. Tas jādara tāpēc, ka mērcējamā ūdenī pāriet vielas, kas bija zirnim nepieciešamas augšanas laikā, lai izvairītos no kaitēkļiem. Izmērcētā miziņa būs vieglāk sagremojama, labāk uzsūksies olbaltumvielas, skaidro uztura speciāliste L. Sondore.
Smaguma sajūta nereti rodas tāpēc, ka mēs ikdienā pākšaugus ēdam par maz, mūsu – gremošanas trakts vienkārši nav pieradis pārstrādāt šādus produktus.
Piedzeriet klāt zirņiem kefīru, paniņas – skābpiena produkti var mazināt vēdera pūšanos. Ierasts ēst zirņus ar treknu vārītu vai saceptu žāvētu gaļu, sīpoliem, skābo krējumu, un tieši šīs kombinācijas var radīt nepatīkamo smaguma sajūtu. Ēdiet zirņiem klāt svaigus vai skābētus dārzeņus bez treknās gaļas! Pagatavojiet tos kopā ar saknēm – kāļiem, rāceņiem, burkāniem un graudiem, piemēram, grūbām.
Tā uzņemsiet pilnvērtīgas olbaltumvielas, šķiedrvielas, vitamīnus, minerālvielas.
Uztura speciāliste uzsver – lai no pākšaugu ēdieniem nebūtu smaguma sajūtas, tie ir jāēd regulāri. Taču, ja, tos ēdot, simptomi ir traucējoši, ir jāmeklē ārsta palīdzība.
Smaguma sajūtu kuņģī var palīdzēt mazināt ārstniecības augu preparāti, iesaka klīniskā farmaceite I. Priedniece.
Ārstniecības augi, kas veicina gremošanu, ir pienenes saknes, ķimeņu augļi, piparmētras lapas, raudenes laksti un citi.
Šajā laikā noderīgi būs arī gremošanu veicinoši līdzekļi – fermentu preparāti tablešu un kapsulu veidā, kas palīdzēs sašķelt pārtiku. Jautājiet farmaceitam par jums piemērotāko izvēli.