Bijušais Rīgas domes Satiksmes departamenta vadītājs, tagad SIA Vincents valdes priekšsēdētājs Emīls Jakrins PDz pastāstīja, ka divreiz gadā mēnesi pirms valsts svētkiem – 18. novembra un 4. maija – pieņem savdabīgu izaicinājumu. «Nepiederu nevienai konfesijai, tādēļ tradicionālo gavēni neieturu. Taču jau vairāk nekā desmit gadu gavēju šajā laikā,» stāsta Jakrins.
Nepieciešamību attīrīt organismu viņš jutis laikā, kad iesaistījās naktskluba Coyote Fly vadīšanā. «Togad vasaru pavadīju šī biznesa blakusfaktoru zīmē – ar negulētam naktīm un pārāk daudz izdzerta šampanieša. Pienāca rudens, un šķita, ka vajadzētu sākt gavēni. Tuvojās 18. novembris, un man radās ideja gavēt par godu Latvijas dzimšanas dienai,» atceras Emīls.
Pirmajos gados atsacīties no gaļas, zivīm, vīna, cukura un maizes uzņēmējam nebija nemaz tik viegli, bet, laikam ejot, tas kļuva par ikgadēju ieradumu. «Reizēm esmu gavēni padarījis jaudīgāku, citu gadu – vienkāršāku. Šogad ieturēju vegānisko gavēni – ēdienkartē pamatā bija griķi, auzas un rīsi.
Citi lasa
Ekstrēmākais gavēnis bija, kad visu mēnesi pārtiku tikai no griķiem. Tajā laikā tiku vaļā no 10 kilogramiem liekā svara,» lepojas viņš.
Gavēšanu uzņēmējs uzskata par vērtīgu ne tikai veselības dēļ, bet arī lai rūdītu raksturu. «Varbūt nākamreiz būs jāievieš kaut kas grūtāks, kas prasa vēl lielāku pašdisciplīnu,» prāto viņš. Jakrins piebilst, ka gavēnim ir daudz pozitīvu blakņu. Piemēram, varot atvēlēt mazāk stundu miegam un veltīt vakara stundas grāmatu lasīšanai.
Lai spilgtāk iezīmētu šo posmu, viņš visu gavēņa laiku audzēja bārdu. Svētkos viņš no tās šķīrās un saņēma komplimentus, ka tagad izskatoties desmit gadu jaunāks. Jakrins ar savu personīgo izaicinājumu iedvesmojis arī paziņas, taču vēl neviens nav parakstījies kopā gavēt katru gadu. «Tā kā mums ir divus mēnešus vecs bērns, arī mana sieva šogad negavēja.»