• Iemesli, kas var izraisīt urīna nesaturēšanu

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    15. septembris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: ANN PATCHANAN/Shutterstock.com
    Urīna nesaturēšana nudien nav nekas patīkams, pat ja tās ir tikai dažas piles, kad sirsnīgāk pasmejies vai pacel sava dārza skaistāko ķirbi. Kāpēc tā var rasties, skaidro uroloģe Natālija Bozotova.

    Iemesli sliktajam notikumam – urīna nesaturēšanai – var atšķirties.

    • Tā mēdz būt kā simptoms pie citām slimībām vai situācijām, pat banāla urīnceļu infekcija mēdz noritēt ne tikai ar dedzināšanu, sāpēm, bet arī veicināt urinācijas biežumu un neatliekamu urināciju līdz pat inkontinencei jeb urīna nesaturēšanas epizodēm.
    • Tāpat urīna nesaturēšanu sievietēm mēdz izraisīt urīnceļu un dzimumorgānu audu atrofija. To var uzlabot, lietojot lokālu hormonterapiju – estrogēna krēmus vai gelus.
    • Pastiprināta urīna izdalīšanās var izpausties hiperglikēmijas jeb cukura diabēta dēļ – tad jāsāk pamatslimības ārstēšana.
    • Pārlieka darbošanās sporta zālē ar smagumiem, piemēram, tupšanās ar lieliem svariem, ir papildu risks, lai izveidotos urīna nesaturēšana.
    • Bet urīna nesaturēšana var būt arī kā atsevišķa slimība. Tas saistīts ar dzimumu – sievietēm ir citāda iegurņa anatomija. Urīnpūšļa slēdzējmuskuļa jeb sfinktera anatomiskā uzbūve sievietēm gadu gaitā ir pakļauta lielām izmaiņām.

    Tie ir muskuļi, kurus gadu gaitā ietekmē grūtniecības, dzemdības, liekais svars, slimības, kuras saistītas ar vēdera spiediena palielināšanos.

    Piemēram, Covid-19 pandēmijas laikā saslimušajiem bija jāklepo visai pamatīgi un ilgstoši, un tagad urīna nesaturēšanas problēma ir paasinājusies.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē