• Iekaisis un sāpīgs limfmezgls. Pie kura ārsta jāiet?

    Padomi
    Indra Ozoliņa
    18. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: DimaBerlin/Shutterstock.com
    Mamma jau trešo dienu mokās ar limfmezglu iekaisumu un bez spēka guļ mājās. Pie ģimenes ārstes uzreiz nevar tikt. Pie kāda daktera vispār jāvēršas, ja ir tāda lieta? Atbild iekšķīgo slimību ārste Liene Martinsone-Bērzkalne.

    Limfmezgli mūsu organismā ir tādas kā pieturvietas, kas izķer dažādus mikroorganismus. Jā, limfmezglu iekaisums, kad tie ir palielināti, pietūkuši un taustot sāpīgi, ir ļoti nepatīkams. Svarīgi būtu zināt, kas noticis pirms tam.

    Ja mamma bija saaukstējusies, tad limfmezglu iekaisums ir normāla organisma atbildes reakcija.

    Varbūt, kā saka, mazais kovidiņš nogājis garām un diemžēl uzšāvis pa limfmezgliem. Pēc infekcijas pārslimošanas tie par sevi var likt manīt vēl nedēļu vai divas, retos gadījumos pat mēnesi.

    Jebkurā gadījumā vajadzētu sākt ar vizīti pie ģimenes ārsta, kurš apskatīs mammu, nosūtīs viņu uz pilnu asins analīzi un pēc tam izlems, ko darīt tālāk.

    Ja asinsainā redzams leikocītu paaugstinājums līdz 20 tūkstošiem, tad domājam par iekaisumu, bet, ja tie ir ap 100 tūkstošiem, tas ir kā sarkanais karogs, jo var liecināt par hematoloģisku jeb asins slimību, piemēram, Hodžkina limfomu vai nehodžkina limfomu, kā arī citām onkoloģiskām slimībām.

    Tālāk ģimenes ārsts var nosūtīt uz ultrasonogrāfiju limfmezgliem, pēc kuras radiologs noteiks, vai iekaisums neliecina par ļaundabīgu procesu.

    Ja nepieciešams, tiks paņemta aspirācijas biopsija, apskatot to zem mikroskopa, un veiktas citas specifiskas analīzes. 

    Pozitīvas atbildes gadījumā būs jāpierakstās pie hematologa Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, P. Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā vai arī Daugavpils un Liepājas reģionālajās slimnīcās.

    Ja leikocīti asins analīzēs ir ap 100 tūkstošiem un ir palielināts arī limfocītu skaits, ģimenes ārsts nosūtīs pie hematologa caur zaļo koridoru, tātad steidzamības kārtā. Taču noteikti negribu jūs sabiedēt, jo laikus atklātas asins slimības ir veiksmīgi ārstējamas.  

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē