• Gribu smukus nagus, bet baidos! Vai pie manikīra var saslimt ar C hepatītu?

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    25. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Jarun Ontakrai/Shutterstock.com
    «Tiklīdz man ir darīšana ar duršanām un griešanām – potes, sistēmas, pedikīrs, manikīrs, zobārsts –, aizdomājos par C hepatītu. Manai kolēģei to nejauši konstatēja. Nesaprotu – kā var inficēties, ja ārsti visur masu medijos stāsta, ka C hepatītu tagad veiksmīgi ārstē, tātad loģiski, ka iespējai sastapties ar vīrusu jākļūst mazākai,» žurnālam IEVAS Veselība raksta Baiba. Stāsta infektoloģe un hepatoloģe Ieva Tolmane.

    Esam pētījuši riska grupas – narkomānus, bezpajumtniekus, psihiatriskos slimniekus, homoseksuālus cilvēkus, sociālās aprūpes centru iedzīvotājus –, kurās saslimšana ir augstāka nekā populācijā kopumā, taču arī citi cilvēki slimo ar C hepatītu, jo šī infekcija izplatās gan ar asinīm, gan seksuāli transmisīvā ceļā.

    Jā, to iespējams iegūt, veicot manikīru, pedikīru, pīrsingu, tetovēšanu vai citas kosmētiskas procedūras, ja to dara ar nepietiekami sterilizētiem instrumentiem.

    Prasības šajā ziņā ir kļuvušas stingrākas, un domāju, ka situācija ir uzlabojusies, taču noteikumu ievērošana tomēr atkarīga no katra salona un meistara individuāli. Šķērītes un standziņas, kuras izmanto manikīra un pedikīra meistari, nepietiek vienīgi dezinficēt. Tās vajag sterilizēt tāpat kā medicīnas instrumentus, taču, visticamāk, manikīra meistares kovida laikā, strādājot mājās, neizmantoja sterilizācijas iekārtas.

    Par tetovēšanu… Pati neesmu par to pārliecinājusies, taču domāju, ka tā kļuvusi drošāka nekā agrāk, jo pēc man pieejamās informācijas tiek izmantota vienreizēja aparatūra.

    Jāatzīst, ka retos gadījumos arī medicīnā ir vājās vietas, nemaz nerunājot par laiku līdz 1992. gadam, kad donoru asinis netika testētas.

    Tagad tās tiek pārbaudītas, līdz ar to asins pārliešana uzskatāma par drošu. Agrāk vājās vietas bija dialīzes centri, bet tagad tur ir novērsta inficēšanās iespēja. Arī apmeklēt adatu terapeitu, ja ārsts lieto vienreizējās adatas, nevajadzētu baidīties. 

    Ar C hepatītu var inficēties arī sadzīviskās situācijās, piemēram, lietojot cita cilvēka zobu suku, jo, tīrot zobus, mēdz rasties mikrotraumas. Ja mājās ir mazi bērni, bet vecāki inficējušies un nav izārstēti, zobu suka jānoliek augstā plauktā, lai mazie tai netiek klāt. Arī nagu šķērītes, skuvekļi, cukura līmeņa mērītāji lietojami katram savi.

    Esmu novērojusi, ka ceļojumos mēdz lūgt kādam aizdot savas nagu šķērītes… Tādas lietas nevienam nedrīkst prasīt!

    Liels risks iegūt C hepatītu ir homoseksuālu sakaru laikā, jo gļotādas traumatizācijas iespēja un saskare ar asinīm ir augstāka. Arī heteroseksuāliem cilvēkiem, mainot seksa partnerus, var rasties gļotādas bojājumi, līdz ar to iespēja inficēties, nelietojot prezervatīvu, pieaug. Slimības inkubācijas periods var būt no 3 nedēļām līdz 6 mēnešiem.

    Jaundzimušie no mammas var inficēties 3 procentos gadījumu. Lai tas nenotiktu, pirms grūtniecības plānošanas vajadzētu veikt C hepatīta testu, jo gaidību laikā to nedrīkst ārstēt.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē