Podagra ir viena no artrīta formām. Šiem cilvēkiem organismā pastiprināti uzkrājas urīnskābe, un viņiem ir samazināta nieru spēja to izvadīt. Rezultātā locītavās izgulsnējas mikroskopiski sāls kristāliņi, tie izskatās kā no stikla, jo ir ar asām maliņām. Tie tad arī izraisa milzīgās sāpes. Un, jā, klasiska pazīme ir tā, ka visbiežāk sāp mazās, sīkās locītavas, piemēram, kāju pirksti. Turklāt sāpju lēkme sākas naktī.
Podagras gadījumā – būtiski sekot uzturam
Ārstēšanas ieteikumi ir vienoti visā pasaulē. Pirmais, ja cilvēkam ir liekais svars, tad to pēc iespējas samazināt. Otrs, lietot izrakstītās zāles. Trešais – ēst veselīgu uzturu, kurā būtu pēc iespējas mazāk produktu, kas satur purīnvielu, ko organisms pārstrādā, veidojot urīnskābi, kas pēc tam var uzkrāties locītavās.
Svaru zaudēt podagras slimniekam ir ļoti būtiski, bet to nedrīkst izdarīt arī pārāk strauji.
Citi lasa
Pirms sākam analizēt uzturu, ko drīkst ēst un ko ne, vēl gribu piebilst par svara zaudēšanu. Reizēm cilvēki nobīstas, ka tik tā šausmīgā sāpju lēkme neatgriežas, un sāk badoties. Tā nedrīkst, jo strauja, pēkšņa notievēšana patiesībā arī var izprovocēt podagras lēkmi. Ir jāmazina svars, bet pakāpeniski – literatūrā raksta, ka puskilograms nedēļā ir optimums.
Nekādu joku – podagra ir nopietna vielmaiņas slimība. Bet labā ziņa ir tā, ka, plānojot uzturu, daudzi ar podagru sadzīvo un sāpju lēkmi vairs nekad nepiedzīvo. Tiesa, nav tādas vienas universālas receptes, tev būs jāatrod sava pieeja. Bet, lūk, ceļa stabiņi, pēc kā vadīties!
Podagras slimniekiem kaitē sarkanā gaļa
Pašā sākumā, kad tikko piedzīvota podagras lēkme un situācija ir akūta, būtu ieteicams veģetārs uzturs. Daudziem, ja pierasts trīs reizes dienā ēst gaļu, tas šķiet šokējoši, bet nevajag uztraukties – pašķirstiet pavārgrāmatas, ieskaties portāla santa.lv veģetāro ēdienu sadaļā, un redzēsiet, ka ir ļoti daudz iespēju pagatavot gardus ēdienus bez gaļas.
Podagras gadījumā ir ieteicams gaļu vārīt divos, pat trīs ūdeņos, un tos liet laukā.
Vēlāk, kad analīzes būs labas – iekaisuma process nomierinājies, pacientam pavisam no gaļas nebūs jāatsakās. Tikai būtu vēlams dot priekšroku putnu gaļai. Sarkanā gaļa ir purīnvielām visbagātākā, arī aitas un cūkas gaļa nav ieteicamākās.
Vēl svarīgi apgūt, kā gaļu pareizi pagatavot. Cepot šašliku, cepeti vai sautējot gaļu katlā, purīnvielas paliek gaļā iekšā. Bet, vārot to ūdenī, daudz kas pāriet buljonā. Tāpēc podagras gadījumā ir ieteicams gaļu vārīt divos, pat trīs ūdeņos, un tos liet laukā. Tad 100 grami gaļas reizi vai divas nedēļā būs pacientam piemērots daudzums. Biezpiens, piens, kefīrs – to visu droši drīkst lietot, ar nosacījumu, ka izvēlas produktus ar zemu tauku saturu. Arī olas droši var ēst.
Populārākie raksti
Pusfabrikātiem – nē!
Gaļas produkti, kuri nedara labu un no kuriem tiešām vajadzētu atteikties, ir visi pusfabrikāti, desas un no subproduktiem gatavotie. Jā, arī aknu pastēte. Ja gribas kaut ko likt uz maizītes, izmēģiniet sēņu smēriņus, humosu, biezpienu ar zaļumiem.
Gaļa patiesībā ir visstingrāk pieskatāmais produkts pacienta ar podagru ēdienkartē.
Esmu redzējusi pacientes, kurām sākas podagra pēc šobrīd tik modernās olbaltumvielu diētas ievērošanas.
Ir jau forši zināt, ka šo pašu diētu ievēroja Kembridžas hercogiene Keita pirms kāzām, un priecāties, ka dienā var ēst milzīgu daudzumu gaļas, kas rada sāta sajūtu, un turklāt vēl svars krīt. Bet rezultātā, ja sievietei ir šī ģenētiskā vielmaiņas problēma, par kuru, ēdot normāli, iespējams, viņa neuzzinātu, tad ar šādu diētu podagra tiek burtiski piesaukta.
Jūras veltes veicina podagru
Uzturā atļauts lietot visas baltās zivis, lasis un forele arī. Tās vēlams ēst divas vai trīs reizes nedēļā. Toties ir atrasta tieša saistība, ka jūras veltes pasliktina podagras norisi.
Tāpēc no garnelēm un visiem citiem jūras mošķiem nāksies sākumā atteikties un vēlāk baudīt stipri ierobežotā daudzumā. Tas, ko tiešām nevajadzētu ēst, ir treknas, sālītas siļķes, šprotes eļļā, sardīnes un anšovi.
Ko audzēt podagras slimnieka dārzā?
Kas attiecas uz dārzeņiem, augļiem un ogām, te valda vislielākā brīvība – ziedkāposti, ķirbji, kabači, kāposti, burkāni, kolrābji, brokoļi, gurķi, bietes – visu drīkst bez ierobežojumiem! Arī kartupeļus. Te gan ir maza piebilde. Daži iesaka uzmanīties ar nakteņu dzimtas dārzeņiem – tātad kartupeļiem, tomātiem, baklažāniem. Bet, ja tieši šie nekļūst par uztura pamatu, tad nekādu uztraukumu, var ēst droši.
Droši var baudīt arī riekstus un to sviestu. Tikai jāatceras par kalorijām – maksimālais ieteicamais riekstu daudzums dienā ir apmēram 30 grami. Tā ir tāda pavisam maza saujiņa. Bet riekstu sviests – divas tējkarotes.
Par rabarberiem un skābenēm – teorētiski tie ir augi ar augstu purīnvielas līmeni, tāpēc tos ēst nevajadzētu. Bet sezonas laikā, ja ļoti kārojas skābeņu zupa, reizi nedēļā vienu šķīvīti drīkst. Tas pats attiecas uz rabarbermaizi – vienu gabaliņu reizi nedēļā.
Savulaik cilvēkiem, kam atklāja podagru, ieteica pilnībā izslēgt no uztura pākšaugus. Mūsdienās tā vairs nedomā.
Pierādīts, ka mērens pākšaugu daudzums nekādu ļaunumu nenodara. Tāpēc pupiņas, zirņus un lēcas droši var ēst pāris reižu nedēļā.
Augli, nevis kūciņu
Urīnskābes līmeņa dēļ uzņemtais fruktozes daudzums ir jāpieskata, jo tas var pastarpināti palielināt urīnskābes līmeni asinīs.
Fruktoze ir praktiski visos saldumos, visās augļu sulās, nereti arī ēdienos, ko neuzskatām par saldiem, piemēram, dažādās pikantās mērcēs, arī tomātu, maizē. Šajā gadījumā ir labāk apēst kādu augli, kurā ir fruktoze, jo tur nāk līdzi citi labumi – vitamīni, antioksidanti un šķiedrvielas, nevis izvēlēties plikas, liekas kalorijas kūkās un šoreiz vēl galīgi nevajadzīgo fruktozi.
Un kas ar alkoholu?
Alkoholā purīnvielu praktiski nav, bet tas kavē urīnskābes izdalīšanos caur nierēm. Tāpēc pirmajā laikā labāk tomēr no alus atturēties. Kad situācija būs nostabilizējusies, piemēram, reizi nedēļā, alus vai vīna glāzi drīkst iedzert. Bet tēju un kafiju gan drīkst!
Ir pat pētījums, kurā pierādījās, ka divas kafijas tasītes dienā samazināja urīnvielas daudzumu organismā.
Tomēr sākt ārstēties ar kafiju arī nevajadzētu. Tas būs otrs grāvis un izraisīs situācijas pasliktināšanos! Ja vienlaikus nav problēmu ar sirdi, obligāti jādzer ūdens – vismaz astoņas glāzes dienā. Bet tiešām ūdens vai nesaldinātas zāļu tējas. Nekādi zaptsūdeņi vai ar sīrupiņu saldinātie dzērieni. Tā ir fruktoze, kas podagras pacientam nav vajadzīga.