• Dzīvo lielpilsētā? Tava kaulu veselība ir apdraudēta! Tas ir izpētīts…

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    14. septembris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Izrādās, gaisa kvalitāte ietekmē ne tikai mūsu elpceļus un elpošanas orgānus!

    Gadu gaitā pierādīts, ka gaisa sliktās kvalitātes un piesārņojuma dēļ cilvēki slimo ar dažādām augšējo elpceļu slimībām, piemēram, astmu. Tāpat pierādīts, ka piesārņots gaiss var izraisīt plaušu vēzi, kā arī sirds mazspēju un infarktu.

    Savukārt pētījumā, kurā piedalījās vairāk nekā 3700 cilvēku no Indijas, tika atklāts, ka gaisa piesārņojums saistīts ar lielāku osteoporozes attīstības risku.

    Osteoporoze ir slimība, kuras laikā samazinās kaulaudu blīvums un kvalitāte. Paredzams, ka tās izplatība pieaugs sabiedrības novecošanas dēļ, kā arī tāpēc, ka cilvēki ar uzturu uzņem maz kalcija, viņiem ir ēšanas traucējumi un mazkustīgs dzīvesveids.

    Barselonas Globālās veselības institūta zinātnieki ar pašizveidotas ierīces palīdzību veica gaisa piesārņojuma mērījumus 28 ciematos Indijas pilsētas Haidarābādu apkaimē.

    Iegūtā informācija tika sasaistīta ar kaulu veselību, kas tika novērtēta, izmantojot īpaša veida rentgenaparātu, kurš mēra kaulu blīvumu, proti, ar osteodensitometru jeb duālās enerģijas rentgenstaru absorbciometru, ar kuru noteica kaulu masu mugurkaula jostas daļā un kreisajā gūžā.

    Rezultātā tika pierādīts, ka apkārtējā gaisa piesārņojuma (it īpaši smalko daļiņu) iedarbība ir saistīta ar zemāku kaulu masas līmeni.

    Interesanti, ka par kaulu masas zudumu atbildīgs ir ne tikai piesārņotais gaiss, bet arī oksidatīvais stress. Šo stresa paveidu raksturo cilvēka organisma nespēja tikt galā ar apkārtējās vides faktoru radītajiem šūnu bojātājiem, kurus dēvē par brīvajiem radikāļiem, kas sastopami arī gaisā.

    Avots: ScienceDaily (sciencedaily.com, 03.01.2020.)

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē