4 ieteikumi, ko un cik daudz lietot
- Ja vien nav alerģijas no kāda produkta vai vielas, ko tas satur, pārdozēt ar uzņemto vitamīnu devu nav iespējams – cilvēks nespēj dienas laikā apēst tik daudz dzērveņu, medu vai jebkuru citu produktu, lai teiktu, ka organismā notikusi vitamīnu pārdozēšana.
Tomēr speciālisti iesaka labāk katru produktu ēst atsevišķi, nevis jaukt visus kopā. Piemēram, nedēļu ēst dzērvenes un medu, tad sarīkot kādas zāļu tējas divnedēļu kūri un apēst pa kādam citrusauglim, pēc tam parūpēties par savu imunitāti ar dzērveņu, ķiploka un medus maisījumu. - Imunitāti spēcinošos labumus vislabāk ēst kādu stundu pēc maltītes, kad kuņģis jau ticis galā ar saņemto barību.
- Nevajadzētu vienlaikus lietot produktus ar vienādu vai līdzīgu iedarbību, piemēram, visus tonizētājus – ingveru, ehināciju, citrusaugļus.
- Zāļu tēju iedarbība atkarīga no drogu maisījuma sastāva. Ja to dzer kā ikdienas tēju profilaksei pret slimībām, vislabāk izvēlēties vitamīnu drogas: upeņu lapas un ogas, mežrozīšu un pīlādža augļus, brūklenes, smiltsērkšķu augļus un lapas. Šīs zāļu tējas kā ikdienas dzērienu drīkst dzert līdz diviem litriem dienā.
Kādi ir dažādu produktu plusi un mīnusi?
Produkts |
Plusi |
Mīnusi |
---|---|---|
Smiltsērkšķu sula |
Bagāts ķīmiskais sastāvs (karotinoīdi, askorbīnskābe un citi vitamīni, organiskās skābes u. c.). Iedarbība – pretiekaisuma, pretvēža, organismu spēcinoša. |
Sulas skābums var kairināt kuņģa gļotādu. |
Dzērveņu, upeņu sīrupi, dažādas saldētas ogas, svaigas dzērvenes |
Vitamīni, organiskās skābes, minerālvielas. Iedarbība – pretiekaisuma, organismu spēcinoša, antibakteriāla. |
Skābo ogu sula var kairināt kuņģa gļotādu, sīrupi ir bagāti ar cukuru. |
Ķiploki |
Ēteriskā eļļa, glikozīds allicīns, vitamīni, cukuri u. c. savienojumi. Iedarbība – vielmaiņu aktivizējoša, asinsspiedienu un cukura līmeni asinīs pazeminoša, antibakteriāla. |
Var kairināt kuņģi, zarnas, nieres, aknas, sevišķi tad, ja cilvēkam jau ir kādas šo orgānu slimības, cilvēkiem ar zemu asinsspiedienu var to vēl pazemināt, radot galvas reiboni, nespēku. |
Medus |
Enerģētiski bagāts un bioloģiski daudzveidīgs produkts. |
Ir cilvēki, kuriem var būt alerģiska medus nepanesība. Cukura diabēta slimniekiem var paaugstināt cukura līmeni asinīs. |
Ingvers |
Ēteriskā eļļa, gingerols, šogaols u. c. savienojumi. Iedarbība – stimulējoša, veicina gremošanas sistēmas orgānu darbību, novērš vemšanu. |
Lielas devas var kairināt kuņģa gļotādu, īpaši čūlas slimniekiem, arī grūtniecēm ingvers jālieto piesardzīgi. |
Ehinācija |
Polisaharīdi, flavonoīdi, alkamīdi u. c. savienojumi. Iedarbība – pretvīrusu, imūnsistēmu stimulējoša, veicina organisma izturību ekstremālās situācijās. |
Bez pārtraukuma drīkst lietot ilgāk par astoņām nedēļām. Nedrīkst lietot tuberkulozes, leikozes, multiplās sklerozes, HIV slimnieki. |
Visi citrusaugļi |
Organiskās skābes, cukuri, vitamīni, pektīnvielas, flavonoīdi. Iedarbība – antibakteriāla, pretsāpju, pretiekaisuma, tonizējoša. |
Lielas devas var radīt kairinājumu gremošanas sistēmai, īpaši gastrīta un kuņģa čūlas slimniekiem. |
Iesala ekstrakts |
B grupas vitamīni, cukuri, aminoskābes. |
Liels cukura daudzums produktā. |