• Dzeltenie, baltie, violetie… Kuri kartupeļi veselīgāki? Jo krāsai ir nozīme!

    Jautājumi un atbildes
    Santa.lv
    Santa.lv
    28. septembris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Alex Coan/Shutterstock.com
    Lielākoties pazīstam kartupeļus ar baltu vai dzeltenu mīkstumu, taču beidzamos gados pasaulē aizvien vairāk interesi raisa kartupeļi ar krāsainu mīkstumu – ne tikai sārtu vai violetu mizu, bet arī zilu, koši violetu vai rozā mīkstumu.

    Baltajos kartupeļos, protams, krāsvielu nav, dzeltenajos krāsu piešķir karotinoīdi, savukārt kartupeļi ar violetu vai sārtu mīkstumu satur krāsu pigmentus antocianīnus.

    Un tieši šie krāsu pigmenti paaugstina kartupeļu uzturvērtību, jo mūsu organismā karotinoīdi un antocianīni darbojas kā antioksidanti, aizkavējot šūnu novecošanu.

    Interesanti, ka violetās krāsas pigmenti kartupeļos ir tieši tādi paši kā mellenēs, un, kā zināms, mellenes iesaka ēst, lai stiprinātu acu veselību, – violetie antocianīni stiprina acs tīklenes šūnas un mazina acu nogurumu.

    Tās pašas vielas ir arī violetajos kartupeļos, kurus var iekļaut ēdienreizēs visos gadalaikos – īpaši svarīgi tas būtu gan vecāka gadagājuma cilvēkiem, gan jauniešiem un biroju darbiniekiem, kuri lielu savas dienas daļu pavada darbā ar datoru.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē