Baltajos kartupeļos, protams, krāsvielu nav, dzeltenajos krāsu piešķir karotinoīdi, savukārt kartupeļi ar violetu vai sārtu mīkstumu satur krāsu pigmentus antocianīnus.
Un tieši šie krāsu pigmenti paaugstina kartupeļu uzturvērtību, jo mūsu organismā karotinoīdi un antocianīni darbojas kā antioksidanti, aizkavējot šūnu novecošanu.
Interesanti, ka violetās krāsas pigmenti kartupeļos ir tieši tādi paši kā mellenēs, un, kā zināms, mellenes iesaka ēst, lai stiprinātu acu veselību, – violetie antocianīni stiprina acs tīklenes šūnas un mazina acu nogurumu.
Tās pašas vielas ir arī violetajos kartupeļos, kurus var iekļaut ēdienreizēs visos gadalaikos – īpaši svarīgi tas būtu gan vecāka gadagājuma cilvēkiem, gan jauniešiem un biroju darbiniekiem, kuri lielu savas dienas daļu pavada darbā ar datoru.