• Demence nav tikai Alcheimera slimība! 4 biežākie demences veidi

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    29. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LightField Studios/Shutterstock.com
    Kad cilvēks normāli noveco, viņa atmiņa un kognitīvās spējas izmainās, taču atšķirībā no demences viņš saglabā neatkarību un patstāvību, tikai darbojas varbūt lēnāk nekā agrāk. Savukārt demence nozīmē, ka cilvēks vairs nespēj būt patstāvīgs. Psihiatrs Daniels Šamburskis nosauc četras visvairāk izplatītās demences formas.

    Pastāv vairāk nekā simts dažādas demences formas, no kurām biežākās ir šīs četras.

    • Alcheimera slimība. Tā ir 50–60 procentos gadījumu. Smadzenēs norisinās divējādas izmaiņas: veidojas amiloīda nogulsnes un neirofibrilāro kamoliņu bojājums.

    Tās raksturīga pazīme ir nespēja iemācīties ko jaunu un atcerēties to, kas pašlaik notiek dzīvē.

    Turpretim pagātnes notikumus smadzenes atceras labi. Tā ietekmē visus dzīves aspektus, piemēram, var būt grūtības ar orientēšanos telpā.

    • Vaskulārā jeb asinsvadu demence (20–30 %). Izraisa smadzeņu asinsvadu bojājumi, kuru rezultātā smadzenes nesaņem pietiekami daudz asiņu ar skābekli un barības vielām, kas noved pie nervu šūnu bojāejas. Tās simptomi var atgādināt Alcheimera slimību.
    • Levi ķermenīšu demence (10–25 %). Tiek bojāti smadzeņu centri, kas ražo dopamīnu – degvielu kustībām, tāpēc rodas problēmas ar pārvietošanos, kāju vilkšana, saliekts ķermenis un parādās trīce. Izmaiņas rodas arī smadzeņu daļās, kas ir atbildīgas par uzvedību, domāšanu un kustībām.

    Šī ir ļoti smaga demences forma.

    • Frontotemporālā demence (10–15 %). Izraisa izmaiņas smadzeņu apgabalos, kas pazīstami kā frontālā daiva un temporālā daiva.

    Kad tiek bojāta smadzeņu priekšējā daļa (temporālā daiva), mainās cilvēka personība un uzvedība, viņam ir grūti pieņemt racionālus lēmumus.

    Priekšējā daiva ir atbildīga par situācijas novērtējumu un sociālo uzvedību, tāpēc cilvēks var kļūt vulgārs, izsmiet citus vai nolaidīgi izturēties pret ikdienas pienākumiem, rīkoties impulsīvi un agresīvi.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē