Ēdienkarti bez dzīvnieku izcelsmes produktiem daudzi tiešām uzskata par ekstrēmu – kaut vai tāpēc, ka mūsu organismā tik ļoti nepieciešamos B grupas vitamīnus un dzelzi vislabāk iespējams iegūt no gaļas produktiem. Pastāv viedoklis, ka augu valsts produktos esošā trīsvērtīgā dzelzs organismā uzsūcas ātrāk un vieglāk, bet augos esošā divvērtīgā – ne tik labi. Taču tas neļauj apgalvot, ka viena vai otra uztura sistēma būtu veselīgāka.
Atslēgas vārds ir līdzsvars: veselīgs uzturs ir tāds, kurā netrūkst ķermeņa funkcionēšanai nepieciešamo vielu – vitamīnu, šķiedrvielu, minerālvielu.
Neveselīgs var būt gan viens, gan otrs dzīvesveids. Piemēram, uztura eksperti bieži atgādina, ka sarkano gaļu (liellopa, cūkas, jēra) vajadzētu ēst retāk – ir izpētīts un pierādīts, ka tā veicina ļaundabīgu audzēju veidošanos. Tāpēc ir ne vien labi, bet pat vēlami ēdienkartē iekļaut vegānu ēdienus – tātad vairāk dārzeņu un augļu. Daudzas vegāniskās receptes ir interesantas un ēdieni – gardi. Var pat ieviest jaunu paradumu – kādu dienu vai pat nedēļu mēģināt iztikt pavisam bez gaļas un dzīvnieku valsts produktiem. Šāda atvieglota ēdienkarte ķermeni nodrošinās ar lielāku šķiedrvielu un vitamīnu devu, ja ēd svaigus augļus un dārzeņus, kas tieši tagad, vasaras nogalē, pieejami vairāk nekā jebkad.