Vecais, labais ķīselis
Kā jau askorbīnskābei pienākas, tā augstā temperatūrā iet bojā, tāpēc veselīgu dzērveņu ķīseli gatavo šādi: caur sietu izspied ogu sulu un noliec to malā, bet no dzērveņu izspaidām vāri ķīseli. Kad miziņas kļuvušas gaišas, bet šķidrums sarkans, iebiezini to ar kartupeļu cieti un pagaidi, lai padziest. Malā nolikto dzērveņu sulu pievieno virumam tad, kad ķīselis ir viegli silts. Šādi apēdīsi visus ogās esošos vitamīnus un citas vērtīgās vielas, kas vāroties ietu bojā.
Pievieno salātiem
Gatavojot svaigos salātus, citrona sulas vietā pieliec caur sietu izspiestu dzērveņu sulu vai pa kādai veselai odziņai.
Gatavo veselības maisījumus
Piemēram, sādu: krietnu sauju dzērveņu sablendē ar palielu ķiploka daivu un ēdamkaroti medus. Bērnam ik vakaru var dot tējkaroti maisījuma, bet pieaugušie var apēst pa ēdamkarotei dienā.
Dzer sulu!
Izspiesto dzērveņu sulu vari atšķaidīt gan ar ūdeni, iegūstot veselīgu padzērienu sev vēlamā koncentrācijā, gan ar citām, maigākām sulām, kas mazinās kairinājumu kuņģim.