• Baltie kviešu jeb durum milti - kāpēc veselīgi?

    Veselīgs dzīvesveids
    Santa.lv
    Santa.lv
    21. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixlr
    Durum baltie kviešu milti Itālijas virtuvē ir teju neatņemama sastāvdaļa dažādu ēdienu pagatavošanā. Cik veselīgi tie ir? Skaidro uztura speciāliste Zane Timpare.

    Vispirms jāsaprot, kāda ir atšķirība miltiem, kas tiek izmantoti tādu produktu gatavošanā kā picas un dažāda veida pastas, jo arī kviešu miltiem ir dažādas šķirnes.

    Gastronomijā populārākās ir trīs kviešu sugas – mīkstie, cietie jeb durum un speltas jeb mežonīgie kvieši.

    “Atslēgas vārds – cieto kviešu milti. Viņiem [Itālijā] aug cietie kvieši. Mums ir tādi, ne gluži mīkstie, bet tādi mazliet citādāki. Dažkārt arī tos tiešām dēvē par mīksto kviešu miltiem, jo tas ir objektīvi,” stāsta Zane Timpare.

    Uztura speciāliste skaidro, ka cieto kviešu jeb durum milti uz mūsu organisma glikozes līmeni iedarbojas citādāk nekā parastie baltie kviešu milti: “Atšķirība ir tieši cietes struktūrā. Jau vārds cietie kvieši – nozīmē, ka ciete ļoti lēnām uzsūcas mūsu organismā, līdz ar to nerada straujas cukura līmeņa svārstības, ko mēs nevaram teikt par parastajiem baltajiem miltiem.”

    Ko tas nozīmē? Straujas cukura līmeņa svārstības, kādas rada mīksto kviešu milti, piemēram, izraisa ātrāku bada sajūtu. Bet, ja svārstības ir lēnas, sāta sajūta saglabājas ilgāk.

    Cukura līmeni var krietni “sašūpot” arī mīksti vārīti makaroni, tāpēc uztura speciāliste pastu iesaka gatavot tā, kā to dara itāļi – 'al denta’ jeb nedaudz cietu.

    «Ja uz paciņas rakstīts [vārīt] no astoņām līdz desmit minūtēm, mēs vārām, piemēram, sešas vai septiņas. Vai arī vēl mazāk, ja mēs zinām, ka makaronus vēl sajauksim ar tomātu mērci. Un otrs – mums ir jāiemācās veikalā paskatīties, lai tie būtu cieto kviešu miltu makaroni,» Latvijas Televīzijas raidījumā Pārtikas revidents skaidro uztura speciāliste.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē