Iepelējušus ievārījumus un citus pelējuma skartus pārtikas produktus nav ieteicams lietot uzturā, jo pelējuma sēnīšu veidotie vielmaiņas produkti – dažādi aflatoksīni – ir kaitīgi mūsu organismam! Pelējums pārtikas produktos pēc termiskās apstrādes parasti nonāk produktu pakošanas vai pildīšanas procesā no apkārtējās vides – pamatā no gaisa, jo pelējuma sēnīšu sporas nokļūst gaisā ar augsnes putekļu mikrodaļiņām.
Traukos ievārījums jāpilda karsts tūlīt pēc vārīšanas, un mājas apstākļos burciņa jāpiepilda maksimāli pilna, lai nebūtu lielas gaisa telpas.
Jāatceras, ka pelējums ir aerobie mikroorganismi, kas attīstās tikai skābekļa klātbūtnē. Jā, vāciņš bija jauns, bet vai pirms lietošanas tika ielikts karstā ūdenī? Uz tā, iespējams, jau bija kāda pelējuma spora!
Lai konservējumos nebūtu pelējuma, masa jālej traukos karsta – ne mazāk nekā 85 grādi –, tūlīt jāaizvāko un trauks jāapgriež ar vāku uz leju, lai pārbaudītu hermētiskumu un pie reizes arī pasterizētu vāciņu.
Arī vēlāk jāvēro, lai jau atvērtajās konservējumu burkās neieviestos pelējums – pelējuma sēnīšu sporas ledusskapī var iekļūt no virtuves gaisa.