Ēdīšu augļus, lai notievētu!
Augļi, protams, ir veselīgāks kārums par vairumu citu našķu, tomēr nevajag lolot lielas cerības, ka iekļaujot uzturā lielu daudzumu augļu, izdosies notievēt. Augļu galvenā uzturviela ir ātri pārstrādājami ogļhidrāti, kas tur atrodami glikozes, fruktozes un saharozes veidā, taču augļi nesatur gandrīz nemaz olbaltumvielu un tauku. Pirmajā brīdī šķiet lieliski – gards kārums, maz kaloriju, ēdu cik gribu un dzīvoju ar apziņu – esmu veselīgs! Bet diemžēl viss nav tik vienkārši, jo augļi būtībā ir ūdens, cukura un šķiedrvielu maisījums.
Jā, viennozīmīgi, augļi ir veselīgi un organismam ļoti vajadzīgi, taču, ēdot augļus, neizdosies nodrošināt ilgstošu sāta sajūtu, turklāt augļu cukurs, ja tas netiks izmantots enerģijas ražošanai, ātri vien var pārvērsties liekajā svarā.
Tāpēc realitāte ir samērā skarba – ja negrasies pēc augļu ēšanas doties uz trenažieru zāli, pie vecmāmiņas uz siena talku vai ar draugiem velobraucienā, nelolo ilūzijas, ka, ēdot augļus, tievēsi!
Augļu diētas svaru nomest nepalīdzēs – tieši pretēji, dzīvosi nemitīgā izsalkumā un īgnumā par to, ka cerētā rezultāta nav.
Tieši tāpēc – ēd augļus, uzņem tajos esošos vitamīnus un minerālvielas, tomēr dari to ar mēru, lai šie veselīgie kārumi tiešām sniegtu enerģiju, dzīvesprieku un vasarīgas garšas baudījumu, nevis vilšanos, ka no atvaļinājuma vasarnīcā neizdodas atgriezties ar ideālu figūru, jo ēdāt tikai augļus!
Žāvēti augļi ir veselīgi, un tos var ēst, cik grib!
Saldumus – kūkas, konfektes, smalkmaizītes un konditorejas izstrādājumus tiešām var un vajag aizstāt ar žāvētiem augļiem, tomēr der atcerēties, ka arī žāvētie augļi tāpat ir našķis un tos nedrīkst ēst nesamērīgi daudz, citādi uzņemsi par daudz nevajadzīga cukura (vēl jo vairāk, ja augļiem žāvēšanas procesā pievienots papildu cukurs, kā reizēm gadās).
Viena ieteicamā porcija ir sauja žāvētu augļu. Tas būs pietiekami, lai remdētu izsalkumu, atjaunotu enerģijas rezerves.
Tomēr jāpatur prātā, ka tas nav daudz – tātad, ja vienā reizē plāno apēst paciņu rozīņu, nekāds veselīgais dzīvesveids nesanāks. Starp citu – daži ražotāji žāvētus augļus un riekstus jau fasē vienas porcijas lielos iepakojumos – ja esi pieradis vienā reizē apēst vairāk, iespējams, šie iepakojumi ir labs veids kā atgādināt sev, cik daudz augļu tad tiešām ir pietiekami, un neapēst vairāk, kā sākotnēji plānots!
Augļi ir ideāls našķis vakaram!
Ja mācēsi ievērot mērenību, augļi tiešām nav slikts našķis vakaram, un pirms miega apēst vienu banānu noteikti būs labāk, nekā notiesāt karbonādi ar eļļā ceptiem kartupeļiem, tomēr vienmēr jāatceras – svarīgs porcijas izmērs! Piemēram, ir ļoti viegli apēst puskilogramu vai pat vēl vairāk saldo ķiršu, tomēr tikai retais atceras, ka ideālā porcija būtu 200 grami!
Pat 200 grami ķiršu jau organismam nodrošina 15–18 g jeb gandrīz trīs tējkarotes cukura – lai arī tas ir dabīgas izcelsmes augļu cukurs, arī to nevajadzētu uzņemt pārmērīgi daudz, vēl jo vairāk vakarā, kad organisms gatavojas nesteidzīgai atpūtai, nevis čaklai enerģijas ražošanai!
Augļu smūtijs ir dzēriens
Nekļūdīsies, ja domāsi, ka viss, kas nav ūdens, ir ēdiens! Lai arī šīs apgalvojums šķiet skaļš un varbūt raisa iekšēju pretestību, tomēr gan piens, gan saldinātie dzērieni, gan sulas pēc sava sastāva un uzturvērtības drīzāk ir jāpielīdzina ēdieniem, nevis jāuzskata par dzērienu! Uz augļu smūtijiem tas attiecas jo īpaši – enerģētiskā vērtība šādos augļu kokteiļos var pārsniegt pat 100 kcal/100 g produkta, sevišķi, ja augļu smūtijus papildina ar avokado, auzu pārslām, čia sēklām, linsēklām vai citām piedevām, kam ir augsta enerģētiskā vērtība.
Ražotāju piedāvātajos gatavajos smūtijos bieži vien pievienots arī papildu cukurs, tieši tāpēc pirms to iegādes ir vērts izlasīt produkta sastāvu.
Ja esi ieplānojis ēdienreizē palutināt sevi ar kādu gardu augļu smūtiju – atceries, lai arī šķidrs, tas tomēr ir ēdiens, tāpēc nevajag pārspīlēt ar citiem produktiem, vieglai ēdienreizei pietiek tikai ar vienu augļu kokteili!
Augļi satur daudz pesticīdu
Augļkopībā, tāpat kā citās lauksaimniecības nozarēs, protams, tiek izmantoti augu aizsardzības un kaitēkļu apkarošanas līdzekļi, tomēr Eiropas Savienībā ir pasaulē stingrākās regulas un ļoti stingra kontrole, lai mēs varētu būt droši, ka augļi mūsu veikalu plauktos ir veselīgi un nesatur neatļautus ķīmiskos savienojumus, tāpēc tos noteikti var un vajag iekļaut savā ēdienkartē.
Ja tomēr ir bažas vai psiholoģiski aizspriedumi, ka veikalā nopērkamie augļi var saturēt ķīmiju, mājās tos uz 20–30 minūtēm paturi vēsā ūdenī.
Vai izvēlies bioloģiskās saimniecībās augušus produktus, kam ķīmiskie augu aizsardzības līdzekļi nav lietoti vispār.
Viens no populārākajiem aizspriedumiem, kas sabiedrībā valda par augļu piesārņojumu ar ķīmiskiem savienojumiem, ir uzskats, ka augļi ļoti ilgi glabājas, ir vizuāli pievilcīgi tikai pateicoties tam, ka ir saķīmiķoti, tomēr der atcerēties, ka visā pasaulē rūpnieciskai ražošanai izmanto īpaši atlasītas, transportēšanai un ilgstošai uzglabāšanai piemērotas šķirnes, kas garantē, ka mūsu veikala plauktos var atrast pat augļus no ļoti tālām zemēm – šo šķirņu augļu uzglabāšanai nav nepieciešama īpaša ķīmiska apstrāde.
Arī vecmāmiņas dārzā augošo ābolu ziemas šķirnēm taču nevajag īpašu ķīmisku apstrādi, lai tie saglabātu savas garšas nianses un vizuālo pievilcību arī vairākus mēnešus pēc novākšanas, vai ne? Līdzīgi ir arī ārzemēs augošiem augļiem, tāpēc produkti, kas ir nonākuši veikalu plauktos, ir droši un uzticami!