3 jautājumi un atbildes par veselīgām putrām
- Vai tiešām putra spēj arī attīrīt organismu?
Jā, putras ir nozīmīgs šķiedrvielu avots, tāpēc ne tikai rada ilgstošu sāta sajūtu, bet arī, gluži kā maza slotiņa, lieliski iztīra zarnu bārkstiņas, lai organismā labāk uzsūktos vērtīgās barības vielas un veiksmīgāk izvadītos visas toksiskās un kancerogēnās vielas.
- Kāda putra veselīgāka – ilgi vai ātri vārāmā?
Labākas ir ilgi vārītas putras, jo graudaugi tiek karsēti tikai vienreiz – vārot putru. Savukārt ātri vārāmās putras, kas jāpavāra trīs minūtes, ir pusfabrikāts – šīs pārslas jau iepriekš ir karsētas tvaikā, saplacinātas un izkaltētas, tāpēc putru var pagatavot tik ātri.
Protams, šis putra nav kaitīga veselībai, tikai jāņem vērā, ka ar katru graudaugu karsēšanas reizi vitamīnu tajos paliek mazāk.
Risinājums – gatavojamos putraimus (grūbas, rīsus, miežu putraimus, prosu) vairākas stundas pirms vārīšanas izmērcē aukstā ūdenī, tad uzvārīsies daudz ātrāk.
- Kā putru labāk vārīt – ūdenī vai pienā?
Labāk vārīt ūdenī, jo ūdenī graudaugi izvārās ātrāk nekā pienā. Turklāt, jo augstākā temperatūrā un ilgāk pienu karsē, jo mazāk vitamīnu un piena olbaltumvielu tajā saglabājas. Var darīt tā – vispirms izvārīt ūdenī un tikai tad, kad graudi jau mīksti, pieliet uzkarsētu pienu.
Zini! Visi graudaugi satur B vitamīnu, kas mazina nogurumu, palēnina novecošanas procesus, labvēlīgi ietekmē ādas, nagu un matu veselību.