• Atklāj Latvijā pirmo Baby Box

    Slimības
    8. septembris, 2009
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Šodien Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Intensīvās terapijas nodaļā atklāja Latvijā pirmo Baby Box – vietu, kur sieviete anonīmi var atstāt jaundzimušo, ja viņa pieņēmusi lēmumu no bērna atteikties. Kā informē BKUS Sabiedrisko attiecību dienesta vadītāja Romēna Namniece, tā ir vieta zīdainim, iespēja glābt bērniņa dzīvību, ja māte ekonomisko, sociālo vai emocionālo apstākļu dēļ vēlas no bērna atbrīvoties. Baby Box gan nav radīta, lai veicinātu vai atbalstītu sieviešu vēlmi pastrādāt noziegumu - atbrīvoties un atteikties no sava bērniņa. Baby Box radīts ar mērķi glābt mazuļa dzīvību, lai viņš nenonāktu atkritumu konteinerā vai izgāztuvē.

    Baby Box atradīsies Intensīvās terapijas nodaļas ārsienā. Tajā no pagalma puses būs seifam vai bankomātam līdzīga atvere. Brīdī, kad sieviete mazuli ievieto Baby Box, tā durtiņas aizveras, bet Intensīvās terapijas nodaļas māsu postenī atskan skaņas un sarkanās trauksmes lampas signāls. Pēc signāla saņemšanas, vidēji pāris minūšu laikā pie Baby Box gultiņas ieradīsies medicīnas portāls un mazulītim sniegs nepieciešamo medicīnisko aprūpi. Par gadījumu slimnīcas personāls ziņos bāriņtiesai. Ievietojot mazuli Baby Box, viņš iegūst atradeņa statusu un jau tuvākajās nedēļas ir iespējams mazuli adoptēt.

    Lai sievieti mudinātu pārdomāt bērniņa pamešanu un meklēt citus risinājumus, pie Baby Box izvietota informācija, kur visu diennakti iespējams zvanīt, lai saņemtu psiholoģisku un praktisku palīdzību.

    Jau 20.gadsimta sākumā Bērnu slimnīcas teritorijā bija vieta, kur atstāt bērnu, gluži kā senos laikos to varēja pie baznīcas vai patversmes. Mūsdienās šāda vieta, kur sieviete var atstāt jaundzimušo, ir daudzās valstīs, piemēram, Itālijā, Vācijā, Austrijā, Šveicē, Čehijā u.c. Vācijas pieredze apliecina, ka šis projekts samazina atkritumu konteineros izmesto nogalināto zīdaiņu skaitu.

    Latvijā ik gadu atkritumu izgāztuvēs, mežā, akās un citur tiek atrasti vismaz pieci miruši zīdaiņi.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē