• Ar kādiem ieročiem visefektīvāk cīnīties pret putekļu ērcītēm?

    Jautājumi un atbildes
    Indra Ozoliņa
    11. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Tev ir alerģija pret mājas putekļu ērcītēm, un dakteris ieteica regulāri ar putekļsūcēju iztīrīt mīkstās mēbeles, gultas matraci, aizkarus, grīdas, paklājus.

    Skaidro: Pēteris Lācis, Kärcher produktu un apmācību vadītājs.

    No kurienes gan mājās rodas putekļi? Viens no iemesliem esi tu pati, jo nedēļas laikā saražo ap 6 kvadrātmetriem (!) atmirušas epidermas kārtiņas un no tās pārtiek 0,2–0,3 milimetrus sīkās, ar aci neredzamās putekļu ērcītes. Alerģiskās reakcijas neizraisa pati ērcīte, bet gan tās izdalītās fekālijas. Vēl katrā mājā vairāk vai mazāk ir modernais celulozes papīrs, kas pats sevi brucina kopā. Dilst apģērbi, pa atvērto logu ielido ziedputekšņi… Kvēpus, dūmus un putekļu ērcītes, kas pārtiek no mūsu ādas pārpalikumiem, – visas šīs smalkās lietas savāc putekļsūcēja maisiņā.

    Kā darbojas putekļsūcējs? Tas ar pareizi orientētu gaisa plūsmu, kas steidz aizpildīt sūkņa radīto gaisa retinājumu, veido lietderīgu «orkānu», kas rauj sev līdzi netīrumus. Modernajiem rokas putekļsūcējiem ar akumulatoru gaisa plūsma ir par švaku, tāpēc tie vienmēr tiek kombinēti ar rotējošas birstes uzgaļiem, kas mehāniski paceļ vai no paklāja uzkrata putekļus, lai tie iekļūtu šajā gaisa plūsmā.

    Notver gan ziedputekšņus, gan dūmus

     Ja gribi savākt ne tikai gružus, bet arī alergēnus un ar aci neredzamas sīkdaļiņas, putekļsūcējam noteikti jābūt aprīkotam ar HEPA («High-efficiency particulate absorbing») filtru – proti, ar augstas efektivitātes sīkdaļiņu savācēju. Tos, atkarībā no spējas savākt sīkdaļiņas, iedala filtrācijas klasēs. Jo augstāka filtrācijas klase, jo filtrs labāk savāc vissīkākos puteklīšus.

    Vēlams iegādāties putekļsūcēju vismaz ar HEPA 13. Šie filtri vidēji maksā 30–40 eiro, tos pārsvarā ievieto putekļsūcējos, kuru cena ir no 140 eiro, bet teju ar garantiju, ja putekļsūcējs maksā ap 200 eiro.

    HEPA 14 filtru, kas vislabāk attīra gaisu, sadzīves putekļsūcējiem nepiedāvā. Tas pieejams tikai profesionālajiem putekļsūcējiem, un pats filtrs vien maksā vairāk nekā 100 eiro. Taču alerģiskam cilvēkam tas būtu lietderīgs naudas ieguldījums. Savukārt, ja redzi, ka putekļsūcējam ir HEPA 7 vai EPA 7 filtrs, tādu gan nepērc, jo to varētu salīdzināt ar drāšu pinuma sētu bitēm.

    Katrai sadzīves tehnikas firmai ir plašs putekļsūcēju klāsts – lētākie bez, dārgākie ar HEPA filtriem. Mazu putekļsūcēju var nopirkt jau par 50 eiro, bet tad iegūsi ne vairāk kā 2 metrus garu kabeli, dūres izmēra putekļu maisiņu un pāris uzgaļu, bet HEPA filtram tajā nebūs vietas. Toties tās pašas firmas topa modelis maksās ap 200 eiro, būs krietni lielāks, ar gana garu kabeli, pietiekami lielu putekļu maisu un HEPA filtru.

    Pieredze liecina, ka daudzi, iegādājoties putekļsūcēju ar šo filtru, nemaz nezina, kur tieši tas paslēpts, jo instrukciju nelasa. Bet tas ir ļoti būtiski, jo, ja sirgsti ar alerģiju, HEPA filtrs jāmaina vismaz reizi gadā. Bet, ja ir izteikta alerģija, tad pat reizi pusgadā, jo filtrs kļūst par alergēno putekļu krātuvi.

    Ja redzi, ka putekļsūcējam ir HEPA 7 vai EPA 7 filtrs, tādu gan nepērc, jo to varētu salīdzināt ar drāšu pinuma sētu bitēm.

    Vai filtru var mazgāt?

    Reklāmas bukletos nereti raksta, ka HEPA filtru var mazgāt. Aplami! Labs putekļsūcējs nav vienkāršs trumulis, kurš aprij netīrumus. Parasti tajā ir daudzpakāpju filtrācijas sistēma, kas vispirms sasūc rupjākus gružus un pēc tam arvien smalkākus.

    HEPA filtrs parasti ir pēdējais, līdz kuram nokļūst viss, kas nav aizturēts iepriekšējās filtrācijas kārtās, līdz pat 0,3 mikronu sīkdaļinām. Iedomājies, kādai jābūt virsmas kvalitātei un struktūrai, lai tās aizturētu! Filtru var salīdzināt ar džungļiem, kur krustu šķērsu savijušās liānas, starp kurām iesprūst sīkdaļiņas, tāpēc to nevar ne iztīrīt, ne izmazgāt nesabojājot.

    Vairākkārt lietojams nav mūžīgs

    Ir tāds joks – jautājums: kāpēc vīrieši dzīvo īsāku mūžu nekā sievietes? Un atbilde: tāpēc, ka viņi iet ārā kratīt putekļu sūcējmaisiņu. Pastāstīšu kādu gadījumu… Savulaik pie manis vērsās bijušais klasesbiedrs – ar aizdomām, ka putekļsūcējam sabojājusies sūkšanas turbīna. Ieteicu viņam iegādāties vienreizējas lietošanas filtra maisiņu. Un patiešām – izrādījās, ka turbīna nebija vainīga, un situācija atrisinājās. Tas nozīmē, ka jebkurš filtrs ar laiku aizsērē un pasliktinās tā caurlaidība, tāpēc filtra maisiņš ir jānomaina. Cik reizes to var lietot, atkarīgs no telpas, ko tīrām, – garāžu, kas pilna ar skaidām, vai dzīvokli, kurā neviens nedzīvo. Kamēr putekļsūcēja veiktspēja apmierina un filtrs nesmako, tikmēr drīkst to izmantot.

    Kas notiek, ja filtru nemaina ilgstoši? Kur ir ādas atbirumi, tur baktērijas, kas no tiem barojas. Vienas baktērijas ganās kā gotiņas, bet citas ir kā vilki, kas tās apēd. Visas sīkbūtnes savācas putekļsūcēja maisiņā, kur ēd, čurā, kakā un izdala smakas. Un, kad ieslēdzam putekļsūcēju ar aizsērējušu filtru, tas viss tiek izpūsts laukā un mēs to visu ieelpojam. Putekļsūcēja smārdu ne ar ko citu nesajauksi!

     Vai ūdens ir panaceja?

    Ja viens no putekļsūcēja filtriem ir ūdens, vispirms gaiss tiek iesūkts caur ūdeni, pēc tam speciāls filtrs aiztur ūdenī nemirkstošos putekļus, bet beidzamais ir HEPA filtrs, kas notver pašus smalkākos puteklīšus, kuri iepriekšējiem filtriem izlidoja cauri. Daudzi aplami domā, ka alergēnus savāc ūdens. Nē! Tas vienmēr ir HEPA filtrs.

    Ūdens lielākoties ir tikai viens no putekļsūcēja filtriem, kas aiztur visus mirkstošos netīrumus, un, atkarībā no konstrukcijas risinājuma, tam vajadzēs vai nevajadzēs putu slāpētājus, lai nepiesārņotu filtru. Ja netīrās putas aizdambēs filtru, tas zaudēs gaisa caurlaidības spēju. Piemēram, ja, remontējot māju, ar šādu putekļsūcēju savāksi ģipša apmetuma putekļus, tie apmēram 30 sekundēs filtru aizķepinās un tas vairs nebūs izmazgājams. Lai filtrs ilgāk kalpotu, vajag lietot speciālu līdzekli. Taču jāpatur prātā, ka šim filtram tiek cauri visi alergēni, jo tas nav HEPA filtrs!

    Vai ūdens filtrs pie reizes arī mitrina gaisu? Varētu tā sacīt. Ja gaiss ir ļoti sauss, vieglie putekļi paceļas gaisā un lidinās. Mitrākā gaisā daļa putekļu samirkst, kļūst smagāki un nokrīt uz virsmām, no kurām tos vieglāk savākt. Turklāt gaiss vairs nav tik elektrizēts, un nevar dabūt pa nagiem no statiskās elektrības, kā notiek, ja telpas relatīvais gaisa mitrums ir zem 35 procentiem un putekļsūcējam nav antistatiskas šļūtenes.

    Putekļsūcējs ar ūdens filtru īpaši ieteicams, ja māja nav hermētiska un pa šķirbiņām var izplūst ārā mitrais gaiss, kuru savukārt aizvieto no āra ieplūstošais gaiss ar zemāku mitrumu. Ja mājās ir sauss gaiss, durvju rokturis sit pa nagiem un izžūst elpceļi, liek gaisa mitrinātāju. Bet tas «ēd» daudz elektrības. Protams, var uz radiatoriem novietot slapjas lupatas, un var, kā jau minēju, uzkopt māju ar putekļsūcēju, kurš aprīkots ar ūdens filtru. Savukārt vasarā, kad gaiss tāpat mitrs, piemēram, pirms negaisa, diez vai ūdens filtra radītais mitrinošais efekts būs tīkams.

    Ko aiztur HEPA filtri?

    • HEPA 12 – vairāk nekā 99,9 procentus sīkdaļiņu, kas lielākas par 0,5 um (ziedputekšņus, sēnīšu sporas, baktērijas, putekļus, sīkbūtņu ekskrementus).
    • HEPA 13 – vairāk nekā 99,99 procentus sīkdaļiņu, kas lielākas par 0,3 um (putekļu ērcīšu ekskrementu putekļus, baktērijas, sēnīšu sporas).
    • HEPA 14 – vairāk nekā 99,9995 procentus sīkdaļiņu, kas lielāku par 0,3 um (cigarešu dūmus, vīrusus, gaisa piesārņojumu).

    Īpašais jautājums

    Jo lielāka putekļsūcēja jauda, jo labāk sūks?

    Nē! Elektromotora enerģijas patēriņa jauda norāda, cik ātri griezīsies elektrības skaitītājs. Tas tikai parāda potenciālu efektivitāti. Cik efektīvi putekļsūcējs strādās, nosaka citi parametri. Piemēram, cik efektīvi patērētā jauda pārtop vakuumā, cik hermētiska ir konstrukcija, cik aerodinamiski pareizi ir veidota gofrētā caurule, tās līkums un, pats galvenais, – cik efektīvi uzgalis veido gaisa plūsmu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē