-
Pieskaiti katru soli!
Uzliec uz rokas aktivitāšu skaitītāju, kas pieskaitīs visus soļus un uzstājīgi atgādinās, ka pienācis laiks izkustēties.
Starp citu, kad zinātnieki sāka nopietnāk pētīt to, cik daudz staigāt galu galā ir veselīgi, tieši 7–8 kilometri dienā (kas vidēji sanāk 10 000 soļu) izrādījās veselībai draudzīgākie.
-
Ēd pa pusei!
Populāra kļuvusi daļējā gavēšana – diennaktī ēšanai atvēlēts astoņu stundu logs, bet 16 stundas ir jāgavē. Patiesībā tas nemaz nav tik grūti, jo nozīmē vien to, ka nevajadzētu ēst vakarā un agri no rīta.
Metodes pamatā ir pieņēmums, ka, ēdot tikai patiesā izsalkumā, ne vien mazinās svars, bet arī vairojas spēks, jo organisms daudz efektīvāk uzņem enerģiju no ēdiena.
Vēl viens variants – nedēļā ievērot atslodzes dienu, kad uzņem tikai šķidrumu, lai gremošanas sistēmai ļautu atpūsties. Pamēģini ievērot atslodzes dienas pēc Mēness kalendāra.
-
Ēd taukus!
Ēšanas principi, kur tiek izslēgti tauki, jau sen pagātnē. Ikdienā pieaugušam cilvēkam jāuzņem 0,8–1 grams tauku uz vienu ķermeņa kilogramu. Ar piezīmi, ka tiem lielākoties jābūt nepiesātinātajiem taukiem (tiem, kas ir avokado, riekstos, olīveļļā un zivju eļļā).
Piesātinātajiem taukiem – gaļai, pienam – ikdienā uz šķīvjiem vajadzētu būt mazākā proporcijā.
Tauki nepieciešami smadzeņu darbībai, enerģijai, ādai, hormonālās sistēmas darbībai, kā arī taukos šķīstošo vitamīnu (K, E, D un A) uzsūkšanās nodrošināšanai.
-
Košļā kumosu ilgāk un lēnāk!
Kā tas palīdz? Smadzenēm vajag vismaz 20 minūšu, lai saprastu, ka tiek uzņemts ēdiens, tāpēc šajā laika logā ir ļoti viegli pārēsties – sāta sajūta tik ātri neiestājas.
Ēdot lēnām un košļājot ilgāk, ne vien novēršam pārēšanos, bet arī atvieglojam gremošanas sistēmas darbu – tai vairs nav jātiek galā ar lieliem ēdiena kumosiem.
Ēdiena pārstrāde prasa daudz enerģijas, un tas nozīmē – kārtīgs darbs ar muti mazāk nogurdinās ķermeni. Ideāli, ja katru kumosu cietās pārtikas sakostu vismaz reizes 30, bet mīksto – piecas līdz desmit.
-
Uzklāj tievo krēmu!
Jāsāk ar to, ka neviens krēms pasaulē nepadarīs tevi tievāku. Ja tā būtu, mēs visas staigātu 34. lieluma biksēs. Tomēr ir arī labas ziņas. Lielisks papildinājums treniņiem ir krēmi, kas padara ādu tvirtāku un, iespējams, tomēr palīdz nošķelt no gurniem vai vēdera kādu gramu tauku.
Krēmu sastāvā parasti ir kofeīns, karnitīns un citas vielas, kas, iekļūstot ādā, var stimulēt tauku samazināšanos.
Vislabāk tos uzklāt pēc treniņa, kad ķermenis vēl strādā turborežīmā un krēmu aktīvās vielas papildinās aktivizēto vielmaiņu. Galvenais: šie krēmi jāklāj tikai uz problēmzonām – citur no tiem nav jēgas, un tie var radīt apsārtumu vai tirpšanas sajūtu.
-
Aizmirsti diētu!
Diētas nestrādā. Punkts. Ja vēlies kļūt slaidāka, tvirtāka, uzlabot veselību un garu, dažādas olu, greipfrūtu un tamlīdzīgas diētas ir vissliktākā ideja.
Diēta nav programma, tas ir dzīvesstils, kam jābūt tik dabiskam, ka par to nav jādomā.
Sāc maziem soļiem, atradinoties no nepatīkamiem ieradumiem. Piemēram, katru otro kafijas krūzi nomaini pret ūdeni.
-
Trenē muskuļu spēku!
Sieviete tīri fizioloģiski nevar uzaudzēt tādu muskuļu masu kā vīrieši, tāpēc nav pamata vairīties no spēka treniņiem. Tieši otrādi – pietiekama muskuļu masa var palīdzēt uzturēt labu veselību.
Jo muskuļi ir tie, kas balsta un uztur ne tikai visu balsta un skeleta sistēmu, bet arī iekšējos orgānus.
Galvenais – arī miera stāvoklī muskuļi patērē enerģiju. Tātad stingrāki un vairāk trenēti muskuļi nozīmē lielāku ikdienas kaloriju patēriņu
-
Guli vēsā istabā!
Regulārs septiņu līdz deviņu stundu miegs ir labas veselības un vielmaiņas pamatakmens. Izrādās, gulēšana vēsākā istabā ne vien uzlabo miega kvalitāti, bet arī stimulē brūno tauku pastiprinātu veidošanos.
Šie tauki tiek uzskatīti par labajiem – tie mūs silda, darbina vielmaiņu, dedzina baltos taukus un glikozi.
Zinātnieki pētījumos izskaitļojuši, ka labākā temperatūra naktsmiegam ir aptuveni 18 grādu – tā palīdzēs ātrāk aizmigt, ciešāk un kvalitatīvāk gulēt un ilgtermiņā, iespējams, pat uzlabos vielmaiņu
-
Saldos augļus atstāj brokastīm!
Jā, augļi ir veselīgi, tie satur vitamīnus un šķiedrvielas, bet – arī cukuru. Īpaši bīstami ir saldākie (un gardākie) – arbūzi, melones, mango –, tāpēc ar tiem labāk našķēties rītos vai pa dienu.
Ja vakars nav iedomājams bez našķiem, saldos augļus aizstāj, piemēram, ar greipfrūtiem vai nesaldiem āboliem.