• 6 padomi, kā viegli un nesāpīgi pāriet no brillēm uz kontaktlēcām

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    27. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Motorolka/Shutterstock.com
    Briļļu valkātājiem saulainā laikā ir divi varianti – pasūtīt optiskās saulesbrilles vai arī lietot kontaktlēcas un parastās saulesbrilles. Ja izvēlies otro variantu, lūk, vērtīgi padomi, lai kontaktlēcu lietošana kļūst par labu pieredzi.

    6 ieteikumi, kā rīkoties, ja izlem par labu lēcām

    1. Pat ja tev labi zināms, kāds ir tavs redzes asums, pirms lēcu izvēles noteikti vēlreiz jāaiziet pie acu ārsta un atkārtoti jāveic redzes pārbaude.

    Tā var būt pasliktinājusies vai mainījusies.

    Tev veiks arī radzenes formas pārbaudi (keratometriju), jo radzenei ir vislielākā nozīme lēcu valkātāja ikdienā. Ar speciālu mikroskopu speciālists pārbaudīs arī acs gļotādu un acs augšējo plakstiņu.

    2. Kad speciālists novērtējis tavu redzi un atzinis – jā, tu drīksti lietot lēcas –, sekos uzdevums ielikt tās acīs.

    • Pirms to dari, vienmēr nomazgā un noslauki rokas.
    • Atver lēcu iesaiņojumu un izņem lēcu no speciālā uzglabāšanas šķīduma.
    • Liekot lēcu kreisajā acī, ar labo roku no augšas pacel augšējo plakstiņu uz augšu, bet apakšējo plakstiņu atbīdi uz leju. Uzliec lēcu uz rādītājpirksta, skaties taisni vai nedaudz uz augšu un liec lēcu tieši uz acs varavīksnenes, tad pagrozi aci pa labi, pa kreisi un tikai tad atlaid apakšējo plakstiņu, vēlreiz pagrozi aci uz abām pusēm un atlaid augšējo plakstiņu.

    3. Pārejot uz kontaktlēcām, tev joprojām būs vajadzīgas arī brilles, jo acis ik pa laikam jāatpūtina. Turklāt, ja pēkšņi rodas kāda infekcija vai iekaisums, lēcas jāizņem.

    Brilles laiku pa laikam vajadzētu palietot arī tāpēc, lai smadzenes neaizmirst sajūtu, kāda ir, skatoties caur brillēm.

    Ja brilles ilgāku laiku nebūs valkātas un piepeši radīsies vajadzība tās uzlikt, var rasties grūtības pārvietoties, strādāt utt.

    4. Jāatceras, ka acīm, kurās ir kontaktlēcas, var kaitēt:

    • pirts karstums. Pirms pirts kontaktlēcas labāk izņem no acīm, jo karstumā no tām iztvaiko ūdens, lēcas kļūst sausas un ciešāk piegulst radzenei;
    • izsmidzināma kosmētika. Matu lakas, smaržas vai dezodoranta sīkie pilieniņi var nosēsties uz lēcām un tās sabojāt;
    • spilgta saules gaisma. Lietojot kontaktlēcas, ieteicams spilgtā saulē likt saulesbrilles ar iespējami tumšiem stikliem, kas aiztur ultravioleto starojumu;
    • acu berzēšana. Berzējot acis, vari izkustināt lēcu no vietas;
    • slimības. Saaukstēšanās, gripa, konjunktivīts ietekmē acu veselību, tās grauž, sāp, tāpēc slimības laikā kontaktlēcas lietot nedrīkst.

    5. Ar lēcām acīs nedrīkst peldēties! Izņēmums ir vienas dienas lēcas, kas vakarā tiks izņemtas un izmestas. Ūdenstilpēs dzīvo mikroskopiskas radības akantomēbas, kas kombinācijā ar kontaktlēcām var radīt ļoti nopietnu radzenes iekaisumu.

    6. Ja kādreiz gadās, ka lēcas nevar izņemt vai nu psiholoģiska satraukuma, vai acs sausuma dēļ, tad acī vairākkārt jāiepilina acu pilieni, bet, ja to nav, kontaktlēcu dezinfekcijas šķīdums. Tiklīdz lēca pietiekami uzņēmusi mitrumu, tā atkal būs viegli izņemama.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē