Nav noslēpums, ka pēc veselīgas un pilnvērtīgas maltītes jūtamies enerģiskāki un pat priecīgāki. Bieži arī auzu pārslu putra brokastīs var izraisīt šādas emocijas. Kas tad auzās ir tik labs, ka tās pavisam noteikti jāēd?
-
Superšķiedrviela bēta glikāns
Visvērtīgākā šķiedrviela, ko atradīsim auzu bioloģiskajā sastāvā ir bēta glikāns. It visas šķiedrvielas ir svarīgas, taču šo uzskata par šķiedrvielu supervaroni. Bēta glikāns daļēji šķīst ūdenī, veidojot biezu želejas veida masu gremošanas sistēmā.
Šī īpašība ir tā, kas veicina labo zarnu baktēriju veidošanos, samazina glikozes koncentrāciju asinīs un veicina insulīna reakciju.
Citi lasa
Bēta glikāns atbild par sāta sajūtas uzturēšanu, tādēļ pēc kārtīgas putras bļodas vēl ilgi nemāc izsalkums.
-
Augsta uzturvērtība
Auzām piemīt augsti sabalansēta uzturvērtība. Starp citiem graudiem tās izceļas ar ievērojamo labo ogļhidrātu, šķiedrvielu, proteīnu un tauku koncentrāciju.
Šis mazais grauds sevī glabā ļoti daudz vērtīgu vitamīnu, minerālu un antioksidantu, piemēram, magniju, mangānu, fosforu, dzelzi, cinku un vitamīnus B1 un B2.
«Ja runājam par antioksidantiem, tad tagad tie ir īpaši svarīgi, jo stiprina mūsu imūnsistēmu! Visvērtīgākie ir antioksidanti, ko dēvē par avenentramīdiem, un tie ir satopami gandrīz tikai auzās. Aventeramīdiem piemīt vairākas labas īpašības, piemēram, tie var mazināt niezi, cīnīties ar iekaisumiem un pazemināt augstu asinsspiedienu,» skaidro dietologs.
-
Zemāks holesterīna līmenis
Pasaulē visbiežākās ir sirds un asinsvadu slimības, kas nereti beidzas letāli. Viens no būtiskākajiem riska faktoriem minēto kaišu gadījumā ir paaugstināts holesterīns.
Regulāra bēta glikāna lietošana uzturā var būtiski samazināt holesterīna rādītājus.
Vairāki pētījumi ir pierādījuši, ka šī auzās sastopamā šķiedrviela spēj efektīvi samazināt zema blīvuma holesterīnu jeb slikto holesterīnu.
Bēta glikāns spēj saistīties ar zarnās satopamām holesterīnu saturošām žultsskābēm un transportēt tās caur gremošanas traktu, galu galā izvadot tās no organisma.
-
Samazina cukura līmeni asinīs
Vairāk nekā 400 miljoni cilvēku pasaulē dzīvo ar diagnozi – cukura diabēts, turklāt 90 % no tiem ir otrā tipa cukura diabēts, kas nozīmē slimība iegūta dzīves laikā. Cukura diabētam ir raksturīgs paaugstināts cukura līmenis asinīs.
Mūsu organisma šūnām cukurs nepieciešams, lai ražotu enerģiju.
Tikmēr aizkunģa dziedzera izstrādātais hormons insulīns palīdz gremošanas sistēmā uzņemtajam cukuram nonākt šūnās. Ja organisms insulīnu neražo vai nereaģē uz to, tad asinīs esošais cukurs nespēj uzsūkties šūnās un tur arī paliek.
Pētījumi ir pierādījuši, ka cilvēkiem ar liekā svara problēmām un otrā tipa cukura diabēta slimniekiem auzu iekļaušana ikdienas ēdienkartē var samazināt glikozes līmeni asinīs un pat uzlabot organisma spēju reaģēt uz aizkuņģa dziedzera ražoto hormonu – insulīnu.
«Šeit atkal jāmin jau iepriekš piesauktais bēta glikāns, jo tā spēja veidot biezo želeju padara lēnāku kuņģa tukšošanos un glikozes uzsūkšanos asinīs,» piebilst Tupiņš.
-
Palīdz svara zaudēšanā un nesatur glutēnu
Auzu pārslu putra ir ne vien lielisks un gards brokastu ēdiens, bet arī ļoti barojošas. Auzas apgādā organismu ar enerģiju ilgākam laikam, un bēta glikāna veidotā biezā želeja ilgāk notur sāta sajūtu, kas mazina vēlmi sniegties pēc kāda našķa.
Bēta glikāns var arī veicināt gremošanas fermenta peptīda izdalīšanos, kas atbild par ēdiena gremošanu kuņģī, tā samazinot uzņemto kaloriju daudzumu un aptaukošanās risku.
Dažas diētas un uztura plāni iesaka izvairīties no glutēna un kviešu miltiem uzturā. Auzas nesatur glutēnu, tāpēc auzu milti lieliski var aizstāt kviešu miltus. Tāpat tā ir laba alternatīva cilvēkiem, kuriem ir glutēna nepanesība.
-
Uzlabo ādas stāvokli
Auzas atrodamas arī daudzos skaistumkopšanas produktos. Šo graudaugu kosmetoloģiskās īpašības lielākoties nosaka to sastāvā esošie antioksidanti – aventeramīdi un ferulskābe.
Aventeramīdus izmanto vairāku ādas slimību gadījumos, lai mazinātu niezi un kairinājumu, piemēram, no auzām gatavotie produkti var atvieglot ekzēmas nepatīkamos simptomus.
Turpretim ferulskābei piemīt aizsargājošs efekts, tādēļ to izmanto kosmētikas produktos, kas pasargā pret UV staru kaitīgo ietekmi, un līdzekļos, kas kavē ādas novecošanu.
Tiesa gan, ādas stāvokļa uzlabošanās novērojama tikai tad, ja auzas tiek lietotas ārīgi, nevis lietojot tās uzturā.