- Bieži vien, lai atbrīvotos no spiešanas pakrūtē, pietiek ar ēdienreižu sakārtošanu. Tātad jāēd regulāri. Starp maltītēm nav vēlamas garas pauzes. Ja pa dienu vispār neēd vai tikai uzkod, strādājot pie datora, bet vakariņas ir vislielākā ēdienreize, bieži rodas problēmas.
Pamatēdienreizei jābūt pusdienām, un dienā jāietur ne mazāk kā trīs maltītes.
Piemēram, brokastis ēd pulksten 8, ap pulksten 11 ir neliela uzkoda, pusdienas ap pulksten 12 vai 13, ap pulksten 15–16 vēl uzkoda, un vakariņas pulksten 18. Pauzēm starp ēdienreizēm nevajadzētu būt ilgākām par trim stundām. Svarīgi, lai porcijas nav lielas. Jo ilgāks būs intervāls starp maltītēm, jo porcijas palielināsies, jo tu gribot negribot centīsies apēst dienas devu. Uzkodu reizē pietiks ar banānu vai citu augli.
- Maltītes laikā vajadzētu tikai ēst, nevis paralēli skatīties televizoru vai strādāt pie datora. Lai nodrošinātu pilnvērtīgu gremošanas procesu, jākoncentrējas uz košļāšanu. Citādi ēšana notiek haotiski, ēdot steigā, tiek ierīts gaiss, kas rada pilnuma sajūtu, žņaugšanu, gāzu veidošanos un apgrūtina gremošanu.
- Atturies no baltmaizes, pīrādziņiem un citiem balto miltu izstrādājumiem, kas ir grūti sagremojami un ātri rada spiediena sajūtu. Aizkuņģa dziedzerim un žultsceļiem nepatīk trekni, cepti un žāvēti produkti.
Atceries, ka kuņģi papildus kairinās gāzēti dzērieni.
Tēja, kafija un citi kofeīnu saturoši dzērieni stimulēs kuņģa skābes izdalīšanos, kas var veicināt skābes atvilni.
- Ja, ievērojot ēšanas režīmu un ēdot veselīgi, simptomi saglabāsies, ārsts izrakstīs zāles, kas palīdzēs kuņģim ātrāk iztukšoties un mazinās smaguma sajūtu, vai pretskābes līdzekļus (omeprazola grupas medikamentus), kas noņem sāpes un dedzināšanu. Parasti pietiek medikamentus lietot kursa veidā, taču pats galvenais ir sakārtot dzīvesveidu un ēšanas režīmu.
- Neaizraujies ar aspirīna, ibuprofēna un citu nesteroīdo pretsāpju un pretiekaisuma līdzekļu lietošanu – tie var izraisīt kuņģa gļotādas bojājumu vai pat čūlu, kas arī radīs spiedošu sajūtu.