• 5 padomi, kā veiksmīgi izārstēties no Laimas slimības

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    21. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: AnastasiaKopa/Shutterstock.com
    Infektologi atzinuši – ērces daudz biežāk pārnēsā Laimas slimību nekā ērču encefalīta vīrusu. Labā ziņa – agrīni atklātu Laimas slimību var veiksmīgi izārstēt. Lūk, padomi, kas jāievēro, lai rezultāts būtu veiksmīgs!

    Latvijā dominē slimības ādas forma, bet tās nopietnāko formu ar nervu sistēmas bojājumiem ir mazāk. Ādas forma ļoti labi padodas ārstēšanai.

    Minimālais antibiotiku kurss ir 14 dienas; ja nepieciešams, tas var ilgt arī 21 vai 30 dienas.

    Garie ārstēšanās kursi parasti ir tad, ja izpaužas tā dēvētās diseminētās slimības formas ar nervu sistēmas bojājumiem.

    • Laikus pamanīt. Dažkārt cilvēki neievēro, ka ērce piesūkusies, tikai vēlāk kaut kur uz ādas pēkšņi parādās neliels sarkans plankums, turklāt ar tendenci palielināties.

    Ja plankuma diametrs sasniedz piecus centimetrus vai vairāk, tā ir klasiska agrīnā Laimas slimības izpausme.

    Tad tūlīt jādodas pie ģimenes ārsta un pēc iespējas ātrāk jāsaņem antibakteriālā terapija. 

    • Atceries par vietām, kur ērces visbiežāk piesūcas. Tie ir apakšstilbi, augšstilbi, uz vēdera vai uz muguras. Ja ērce piesūkusies galvas matainajā daļā vai kaut kur uz sejas, viena no agrīnām Laimas slimības izpausmēm – auss ļipiņa kļūst zilgansarkana, sāpīga, pietūkusi.

    Līdzīgi, ja ērce bija piesūkusies krūtsgala rajonā, tur paradīsies zilgansarkans veidojums.

    Puišiem – ja ērce piesūkusies olu maisiņa rajonā… Sievietēm, ja ērce palien zem biksītēm, šādas izpausmes varētu būt uz kaunuma lūpām. Reti, bet gadās.

    • Ne vienmēr ir gripai līdzīgi simptomi. Ja ir Laimas slimības agrīnā ādas forma, parasti šādu pazīmju nav, slimība norit bez temperatūras paaugstināšanās. Sarkanais plankums neniez, nesāp. Varbūt kādam temperatūra pakāpjas līdz 37,2–37,3 grādiem, bet tas netraucē un pašsajūta ir laba.

    Toties, ja ir meningīts vai meningoencefalīts, tad gan paaugstinās temperatūra un sāp galva.

    Ja ir sejas nerva bojājums, kas arī ir viena no biežākajām agrīnajām Laimas slimības izpausmēm, noslīd mutes kaktiņš vai plakstiņš. Tad cilvēks parasti nejūtas labi un meklē ārsta palīdzību.

    • Arī ērces nimfas attīstības stadijā, kuras izskatās kā mazi melni punktiņi, satur Laimas slimības izraisītāju. Ja piesūcas nimfas, tās nebarojas tik ilgi kā pieaugušas ērces, kas var ēst vairākas dienas, – mazās mēdz piesūkties uz dažām stundām, pašas nokrist, un cilvēks to pat nepamana. Tikai vēlāk parādās sarkans plankums.
    • Bez zālēm izārstēties nevar! Ir cilvēki, kas stāsta, ka viņiem sarkanais plankums pēc laika pazudis pats no sevis. Iespējams, organisms tiešām pats tika ar infekciju gala.

    Tomēr mēdz būt, ka pēc laika paradās Laimas slimības vēlīnās izpausmes.

    Vai nu āda tajā vietā izmainījusies un kļuvusi plānāka, citādi izskatās, vai sāk mocīt galvassāpes, atmiņas traucējumi, koncentrēšanās grūtības, tirpšanas sajūta, un tas nozīmē, ka infekcija no primārās lokalizācijas vietas caur limfātisko sistēmu, caur asinsriti aizgājusi uz kādiem citiem orgāniem.

    Tāpēc labāk neriskēt, neeksperimentēt ar sevi.

    Ja ir ērču aktivitātes sezona un parādās tipiskais apsārtums, tad nav ko daudz fantazēt, bet jādodas pie ārsta pēc antibiotiku receptes. Izdzer zāles, un problēma būs atrisināta! Tieši tik vienkārši.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē