- Samazināts kuņģa čūlu risks: dzērvenes var palīdzēt kavēt Helicobacter pylori, baktērijas, kas saistītas ar kuņģa čūlu un gastrītu, augšanu.
- Kaulu blīvums: dzērvenes satur minerālvielas, piemēram, mangānu, kas var veicināt labāku kaulu blīvumu un vispārējo kaulu veselību.
- Samazināts Pārkinsona slimības risks: daži pētījumi liecina, ka dzērvenēs esošie antioksidanti var palīdzēt aizsargāt pret neirodeģeneratīvām slimībām, piemēram, Pārkinsona slimību.
- Uzlabota barības vielu uzsūkšanās: C vitamīns dzērvenēs var uzlabot dzelzs uzsūkšanos no augu izcelsmes avotiem, palīdzot novērst dzelzs deficīta anēmiju.
- Uzlabota elpceļu veselība: dzērvenēm var būt pretiekaisuma iedarbība, kas var palīdzēt cilvēkiem ar elpošanas traucējumiem, piemēram, astmu un hronisku obstruktīvu plaušu slimību (HOPS).
- Hormonu līdzsvars: dzērvenes satur fitoestrogēnus, kas var palīdzēt līdzsvarot hormonu līmeni sievietēm un mazināt menopauzes simptomus.
- Samazināts aterosklerozes risks: regulāra dzērveņu lietošana var palīdzēt novērst aplikuma veidošanos artērijās, samazinot aterosklerozes risku.
- Atbalsts aknu darbībai: dzērvenes satur savienojumus, kas veicina aknu detoksikācijas procesus, palīdzot izvadīt toksīnus no organisma.
- Labāka miega kvalitāte: dzērvenēs esošie antioksidanti un pretiekaisuma savienojumi var veicināt mierīgu miegu un mazināt bezmiegu.
- Uzlabota plaušu darbība: dzērveņu pretiekaisuma īpašības var veicināt plaušu veselību un samazināt elpceļu slimību risku.
- Samazināts prostatas vēža risks: daži pētījumi liecina, ka dzērvenes var palīdzēt samazināt prostatas vēža risku.
- Uzlabota spermas kvalitāte: antioksidanti dzērvenēs var palīdzēt aizsargāt spermu no oksidatīviem bojājumiem, potenciāli uzlabojot vīriešu auglību.
- Migrēnas biežuma samazināšana: dažiem cilvēkiem dzērveņu pretiekaisuma īpašības var palīdzēt samazināt migrēnas biežumu un smagumu.
- Veselīgas smaganas: dzērveņu pretiekaisuma īpašības var veicināt smaganu veselību un samazināt smaganu slimību risku.
- Samazināts muskuļu sāpīgums: dzērveņu pretiekaisuma savienojumi var palīdzēt mazināt muskuļu sāpes pēc treniņa vai fiziskās aktivitātes.
- Pretnovecošanas iedarbība: dzērveņu antioksidanti var palīdzēt aizsargāt ādu pret UV staru un piesārņojuma izraisītiem bojājumiem, potenciāli samazinot priekšlaicīgas novecošanas pazīmes.
- Uzlabots garastāvoklis: dzērveņu uzturvielas, īpaši C vitamīns, var ietekmēt garastāvokli un mazināt depresijas simptomus.
- Acu veselība: antioksidanti luteīns un zeaksantīns dzērvenēs var veicināt acu veselību un samazināt ar vecumu saistītu acu slimību risku.
- Brūču dzīšana: dzērveņu C vitamīna saturs var palīdzēt brūču dzīšanai un audu atjaunošanai.
- Uzlabota kolagēna ražošana: C vitamīns dzērvenēs ir būtisks kolagēna sintēzei, kas ir ļoti svarīgs ādas, locītavu un saistaudu veselībai.
- Uzlabota matu augšana: dzērvenēs esošās uzturvielas var veicināt veselīgu matu augšanu un samazināt matu izkrišanu.
- Artrīta simptomu mazināšana: dzērveņu pretiekaisuma īpašības var palīdzēt samazināt sāpes un iekaisumu cilvēkiem ar artrītu.
- Labāka kognitīvā funkcija: antioksidanti dzērvenēs var stimulēt smadzeņu veselību, potenciāli uzlabojot atmiņu un kognitīvās funkcijas.
- Samazināts iekaisīgas zarnu slimības risks: regulāra dzērveņu lietošana var būt saistīta ar samazinātu iekaisīgu zarnu slimību, piemēram, Krona slimības un čūlainā kolīta, risku.
- Veselīgi nagi: dzērvenēs esošie vitamīni un minerālvielas var veicināt stiprus un veselīgus nagus.
- Samazināts žultsakmeņu risks: dzērvenes var palīdzēt novērst žultsakmeņu veidošanos, veicinot holesterīna sadalīšanos žultspūslī.
- Uzlabota auglība: antioksidanti un barības vielas dzērvenēs var veicināt reproduktīvo veselību un auglību.
- Locītavu veselība: dzērveņu pretiekaisuma savienojumi var palīdzēt mazināt locītavu sāpes un uzlabot locītavu elastību, noderot tiem, kam ir artrīts vai locītavu problēmas.
- Samazināts insulta risks: regulāra dzērveņu lietošana var palīdzēt mazināt insulta risku, jo tās var uzlabot vispārējo sirds un asinsvadu veselību.
- Uzlabota kaulu veselība: dzērvenes satur K vitamīnu un kalciju, kas veicina stiprākus kaulus un samazina osteoporozes risku.
- Uzlabots sportiskais sniegums: dzērvenēs esošās uzturvielas, tostarp elektrolīti un antioksidanti, var uzlabot izturību un fizisko slodzi.
- Samazināts elpceļu infekciju risks: dzērveņu imunitāti stiprinošās īpašības var palīdzēt samazināt elpceļu infekciju, piemēram, saaukstēšanās, risku.
- Aknu veselība: daži pētījumi liecina, ka dzērvenes var veicināt aknu veselību un palīdzēt mazināt aknu slimību, piemēram, taukaino aknu, risku.
- Pazemināts asinsspiediens: dzērveņu savienojumi var palīdzēt atslābināt asinsvadus, kā rezultātā pazeminās asinsspiediena līmenis.
- Samazināts podagras risks: dzērveņu lietošana var būt saistīta ar samazinātu podagras, sāpīgas artrīta formas, risku.
- Pretpūtīšu īpašības: dzērveņu ekstrakti tiek izmantoti ādas kopšanas līdzekļos, jo tie spēj novērst un ārstēt pinnes.
- Sievietes veselība: dzērveņu pretiekaisuma īpašības var palīdzēt mazināt menstruāciju krampjus un diskomfortu.
- Urīnceļu veselība: dzērvenes ir labi zināmas kā urīnceļu infekciju (UTI) profilakse, kavējot baktēriju pieķeršanos urīnceļu gļotādai.
- Sirds veselība: regulāra dzērveņu lietošana var samazināt sirds slimību risku, samazinot asinsspiedienu un uzlabojot holesterīna līmeni.
- Uzlabota gremošana: dzērvenes ir labs šķiedrvielu avots, kas palīdz gremošanu un novērš aizcietējumus.
- Mutes dobuma veselība: dzērvenes var palīdzēt novērst smaganu slimības un dobumus, kavējot kaitīgo baktēriju augšanu mutē.
- Paaugstināta imunitāte: C vitamīns dzērvenēs atbalsta imūnsistēmu, palīdzot organismam cīnīties ar infekcijām.
- Samazināts nierakmeņu risks: dzērvenes var palīdzēt novērst nierakmeņu veidošanos, samazinot kalcija oksalāta kristalizāciju.
- Labāka cukura līmeņa kontrole asinīs: daži pētījumi liecina, ka dzērvenes var palīdzēt regulēt cukura līmeni asinīs, samazinot diabēta risku.
- Zarnu veselība: dzērvenes var veicināt veselīgu zarnu darbību, atbalstot labvēlīgo zarnu baktēriju augšanu.