- Samaisa dzērvenes, ķiploku un medu – litru dzērveņu saspaida vai sablendē, sasmalcina 200 gramus ķiploku, pievieno pusglāzi medus.
Taču proporcijas var arī mazliet atšķirties – kā nu kuram labāk garšo.
Visu samaisa un tad ļauj sastāvdaļām pāris dienu sadraudzēties. Jāapēd pa ēdamkarotei trīsreiz dienā pirms ēšanas vismaz līdz novembrim vai – vēl labāk – līdz pat pavasarim.
- Ja nepatīk ķiploki, var pagatavot maisījumu no dzērvenēm, medus, valriekstiem un žāvētām aprikozēm. Visas sastāvdaļas ņem vienādās attiecībās – pa glāzei.
Valriekstus sasmalcina – var ielikt auduma maisiņā un saklapēt ar gaļas āmuriņu, var samalt gaļasmašīnā vai citā smalcinātājā.
Aprikozes smalki sagriež, dzērvenes sablendē. Pieliek medu, samaisa un ļauj pāris dienu pastāvēt. Lieto pa vienai vai divām ēdamkarotēm dienā. Ideāla piedeva arī pie brokastu putras.
Svarīgi! Abus šos maisījumus var variēt, piemēram, no rīta uzēst aprikožu gardumu ar riekstiem, dzērvenēm un medu, bet vakarā – ķiplociņu ar dzērvenēm!
- Ja dārzā aug ehinācija, šis ir laiks, kad jāvāc un jākaltē tās saknes. Izrok, nomazgā un vītina, sagriež gabalos un žāvē. Tējai uz vienu vai divām tējkarotēm drogu uzlej glāzi verdoša ūdens un ļauj ievilkties aptuveni 20 minūtes vai ilgāk.