Grieķu salāti ar kvinoju
1 porcija=280 Kcal
Vajag:
- 1 sauja aisberga (ledus salātu) vai romiešu salātu
- 30 g fetas siera
- 100 g vārītas kvinojas (~50 g sausas)
- 1/4 garā svaigā gurķa
- 1/4 burkāna
- 1 neliels tomāts
- 5 olīvas (ļoti labi der kalamatas)
- ¼ sarkanā sīpola
- Vidusjūras vai Provansas garšvielu maisījums bez sāls
MĒRCEI
- 1 tējkarote olīveļļas
- 1/3 tējkarotes sojas mērces
- 1/3 tējkarotes kāda salda sīrupa
- nedaudz citrona sulas
Katliņā uzvāra ūdeni, ieber sauju kvinojas, vāra 10 minūtes, nokāš. Kamēr vāra kvinoju, sāk gatavot salātus: uz šķīvja kārto sagrieztus zaļos salātus, tiem virsū liek sagrieztu tomātu, gurķi, uz rupjās rives sarīvētu burkānu, sīki sagrieztu sīpola gabaliņu, sagriež olīvas, uzdrupina fetas sieru, pārkaisa Provansas garšvielas. Tad nokāš kvinoju, pārliek bļodā, nedaudz padzesē un pārber salātiem. Pārlej mērci, kas pagatavota no norādītajām sastāvdaļām.
NODERĪGI
- Fetas siers nav trekns, salīdzinot ar puscietajiem un cietajiem sieriem, vienīgi tas satur padaudz sāls, to satur arī sojas mērce, sāļas ir arī olīvas, tāpēc sāli salātiem papildus nepievieno.
- Veikalos ir nopērkams gan siers Feta, gan līdzīgas kārbiņas ar uzrakstiem Fetahi, Fitaki, Fetiņa. Tas tāpēc, ka siera oficiālais nosaukums Feta Eiropas Savienībā ir aizsargāts ar likumu. Tas nozīmē, ka par fetu drīkst saukt tikai tādu sieru, kas pamatā gatavots no aitas siera un kurā kazas piena siers nav vairāk par 30 procentiem (govs piena tur vispār nav). Fetahi, Fitaki, Fetiņa – tie pārsvarā ir govs piena sieri. Tas nav ne labi, ne slikti, garšīgi var būt visi, galvenais – vērts zināt atšķirību.
Šampinjonu un rukolas pica
1 porcija (1 tortilja) = 275 kcal
Vajag:
- 1 Santa Maria tortiljas Original lielā plāksne (iesaiņojumā 6 gab.), tā satur vismazāk sāls, salīdzinot ar citām tortiljām
- 100 g šampinjonu
- 1 ēdamkarote tomātu mērces vai kečupa
- 1 liela sauja erukas (rukolas)
- Vidusjūras vai Provansas garšvielu maisījums bez sāls
- 1 tējkarote Extra Virgin olīveļļas
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem. Picas tortiljas plāksni pārsmērē ar tomātu mērci vai kečupu, kāds garšo. Pārsvarā visas tomātu mērces satur daudz cukura un arī sāls, tāpēc var izvēlēties sev pēc garšas tīkamāko. Virsū liek plānās šķēlītēs sagrieztus šampinjonus, no 100 gramiem uz tortiljas veidosies kaudzīte, bet tas nekas – cepot šampinjoni sašļuks. Pārkaisa ar Vidusjūras vai Provansas garšvielu. Liek cepties apmēram 10–12 minūtes. Kad pica gatava, izņem no cepeškrāsns, nedaudz padzesē un bagātīgi pārber ar svaigu rukolu, pārslaka ar olīveļļu.
NODERĪGI
- Šampinjoni ir tievētāju prieks un acuraugs, tie satur maz kaloriju, bet sniedz labu sātu. Darbā ātrajām pusdienām var noderēt šāda kefīra zupas kombinācija: kefīrs, marinēti šampinjoni, klāt svaigs tomāts vai gurķis.
- Eruka (rukola) nopērkama diezgan lielā iesaiņojumā, no tā nevajag baidīties – vienu vakaru rukolu var uzbērt picām, citu – pagatavot salātos, tāpat to var pārkaisīt ātrajai tomātu zupai ar svaigiem gurķiem.
Gardie kēksiņi bez cukura un miltiem
1 kēksiņā = 140 kcal
Vajag (4 kēksiņiem):
- 1 gatavs banāns (~220 g)
- 1 liela ola
- 2 ēdamkarotes kakao pulvera
- 20 g jeb 20 mandeles
- 10 g ķirbja sēklu
- mazliet mandeļu skaidiņu pārkaisīšanai
Sablendē mandeles un ķirbja sēklas – vajadzīgs jaudīgs blenderis. Citā bļodā sablendē banānu – jo tas būs gatavāks, jo saldāki iznāks kēksiņi. Labi der banāni, kam jau ir brūngana miza. Pie sablendētā banana liek klāt olu un turpina blendēt, līdz masa kļūst pufīgāka un arī nedaudz gaišāka, pieber kakao, mazliet sablendē. Tad iemaisa sablendētās mandeles un ķirbja sēklas.
Silikona kēksiņu veidni ieliek kādā citā cepamtraukā, piemēram, stikla – lai tā stabilāk turētos un kēksiņus vieglāk varētu ielikt cepeškrāsnī. Tad kēksiņu masu vēlreiz apmaisa, lai mandeles un ķirbju sēklas nenosēstos trauka apakšā, un vienmērīgi salej četrās silikona kēksiņu formās. Pārkaisa pāri mandeļu skaidiņas. Cep 175 grādos 20 minūtes. Ja ir mājās un vēlas, kēksiņu vidū var ielikt svaigu vai saldētu aveni vai pāris mellenes. Zemenes, manuprāt, kēksiņam būs par lielu un stipru.