• 23 iemesli, kāpēc tev jāēd kartupeļi!

    Padomi
    Vija Stepiņa-Baikova
    Vija Stepiņa-Baikova
    28. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Klāt ražas laiks. Citam mazliet ātrāk, citam vēlāk, taču sāk pildīties pagrabi ar dārza labumiem. Lai arī diezgan ilgu laiku pelti, ir pierādīts, ka kartupeļi ir brīnišķīgs produkts, no kura nevajadzētu izvairīties. Turklāt var sniegt lielu devumu mūsu organismam un veselībai! Atslēga ir – mērs un pareiza pagatavošana.
    1. Uzturvielām bagāti: kartupeļi ir labs būtisku vitamīnu un minerālvielu, tostarp C vitamīna, B6 vitamīna, joda, kālija un folātu, avots.
    2. Samazināts kolorektālā vēža risks: pārtika ar augstu šķiedrvielu saturu, piemēram, kartupeļi, var palīdzēt samazināt kolorektālā vēža risku.
    3. Labāka asinsrite: kartupeļi satur dzelzi, kas ir būtiska sarkano asins šūnu ražošanai un vispārējai asinsritei.
    4. Samazināts reimatoīdā artrīta risks: dažiem kartupeļos esošajiem savienojumiem var būt pretiekaisuma iedarbība, kas var būt noderīga reimatoīdā artrīta slimniekiem.
    5. Pazemināts holesterīna līmenis: veselīgi pagatavoti kartupeļi var veicināt ZBL (sliktā) holesterīna līmeņa pazemināšanos.
    6. Samazināts prostatas vēža risks: daži pētījumi liecina, ka kartupeļos esošie antioksidanti var palīdzēt samazināt prostatas vēža risku.
    7. Samazināts kataraktas risks: antioksidanti, piemēram, C vitamīns, kartupeļos var palīdzēt samazināt kataraktas risku.
    8. Samazināts hipotireozes risks: kartupeļos esošās minerālvielas, piemēram, jods, ir svarīgas vairogdziedzera veselībai.
    9. Labāka nieru darbība: kartupeļos esošais kālijs veicina nieru darbību un var samazināt nieru slimību, piemēram, nierakmeņu, risku.
    10. Uzlabota dzelzs uzsūkšanās: C vitamīns kartupeļos uzlabo dzelzs uzsūkšanos no augu izcelsmes avotiem.
    11. Samazināts sirds un asinsvadu slimību risks: kāliju kartupeļos var palīdzēt samazināt sirds un asinsvadu slimību risku.
    12. Samazināts 2. tipa diabēta risks: ja kartupeļi tiek patērēti mērenībā un kā daļa no sabalansēta uztura, tie var palīdzēt samazināt 2. tipa diabēta risku.
    13. Zems kaloriju saturs: kartupeļos ir salīdzinoši maz kaloriju, tāpēc tie ir piemērota izvēle optimāla svara saglabāšanai.
    14. Labāka zarnu veselība: kartupeļos esošās šķiedrvielas veicina veselīgu zarnu mikrobiomu, uzlabojot vispārējo gremošanas sistēmas veselību.
    15. Samazināts insulta risks: ar kāliju bagāti produkti, piemēram, kartupeļi, var palīdzēt mazināt insulta risku.
    16. Augsts šķiedrvielu saturs: kartupeļi satur šķiedrvielas, kas stimulē gremošanu un veicina sātu.
    17. Kompleksie ogļhidrāti: kartupeļi ir komplekso ogļhidrātu avots, kas lēnām atbrīvo enerģiju un palīdz uzturēt stabilu cukura līmeni asinīs.
    18. Nesatur lipekli: kartupeļi dabiski nesatur lipekli, tāpēc tie ir piemēroti tiem, kam ir paaugstināta jutība pret lipekli vai celiakija.
    19. Antioksidanti: kartupeļi satur antioksidantus, piemēram, C vitamīnu un fitoķīmiskas vielas, kas palīdz aizsargāt šūnas no bojājumiem.
    20. Kaulu veselība: kartupeļi satur būtiskas minerālvielas, piemēram, magniju un fosforu, kas veicina kaulu veselību.
    21. Samazināts kuņģa čūlas risks: dažiem kartupeļos esošajiem savienojumiem var būt nomierinoša iedarbība uz kuņģa gļotādu, potenciāli samazinot kuņģa čūlas risku. Šā paša iemesla dēļ nereti kartupeļu sulu lieto pret dedzināšanu kuņģī.
    22. Uzlabota vielmaiņa: B6 vitamīns palīdz vielmaiņas procesos.
    23. Mazāks osteoporozes risks: kartupeļos esošās minerālvielas veicina kaulu veselību.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē