• 18 svarīgi iemesli, kāpēc tev jāēd rupjmaize!

    Padomi
    Vija Stepiņa-Baikova
    Vija Stepiņa-Baikova
    22. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Aleksandrs Samuilovs/Shutterstock.com
    Ja arī tavā ikdienā galdā celta tiek galvenokārt baltmaize, lūk, iemesli, kāpēc to vērts aizstāt ar rudzu maizi jeb rupjmaizi. Īpaši labi, ja izvēlēsies pilgraudzu maizi, kuras sastāvā ir tikai rudzu milti bez kviešu miltu piemaisījuma.
    1. Bagāta ar šķiedrvielām: rudzu maize satur daudz šķiedrvielu, kas veicina gremošanu, var palīdzēt izvairīties no aizcietējumiem un uztur veselīgu gremošanas traktu.
    2. Svara kontrole: augstaiss šķiedrvielu saturs palīdz ilgāk justies paēdušam, un tas var palīdzēt kontrolēt svaru un novērst pārēšanos.
    3. Cukura līmeņa kontrole asinīs: rudzu maizei ir zemāks glikēmiskais indekss nekā kviešu maizei, un tas palīdz uzturēt vienmērīgu cukura līmeni asinīs.
    4. Sirds veselība: šķīstošās šķiedrvielas var palīdzēt pazemināt holesterīna līmeni, tādējādi mazinot sirds slimību risku.
    5. Bagāta ar būtiskām uzturvielām: nodrošina organismam svarīgus vitamīnus un minerālvielas, tostarp B grupas vitamīnus, dzelzi un magniju.
    6. Antioksidanta īpašības: rudzi satur antioksidantus, kas palīdz cīnīties ar brīvajiem radikāļiem un samazina oksidatīvo stresu organismā.
    7. Veicina zarnu veselību: rudzu maize satur prebiotikas, kas baro labvēlīgās zarnu baktērijas.
    8. Pretiekaisuma iedarbība: rudzu bioaktīvajiem savienojumiem piemīt pretiekaisuma īpašības.
    9. Samazina vēža risku: augstais šķiedrvielu saturs var palīdzēt samazināt kolorektālā vēža risku, kā arī rudzu maizes lietošana uzturā ikdienā var mazināt arī citu veidu vēžu risku.
    10. Kaulu veselība: rupjmaizē esošais magnijs un fosfors palīdz uzturēt veselus kaulus.
    11. Veicina detoksikāciju: šķiedrvielas palīdz saistīt un izvadīt toksīnus no organisma.
    12. Stimulē vielmaiņu: B vitamīniem rudzu maizē ir galvenā loma enerģijas metabolismā jeb vielmaiņā.
    13. Asinsspiediena regulēšana: kālija saturs rudzu maizē var palīdzēt regulēt asinsspiediena līmeni.
    14. Veselīga āda: rudzos esošās uzturvielas, piemēram, cinks un E vitamīns, ir labvēlīgas ādas veselībai.
    15. Mazina 2. tipa cukura diabēta risku: regulāra pilngraudu rupjmaizes lietošana saistāma ar mazāku 2. tipa diabēta attīstības risku.
    16. Hormonālais līdzsvars: rudzi satur fitoestrogēnus, kas var palīdzēt līdzsvarot hormonu daudzumu organismā, īpaši sievietēm.
    17. Uzlabo garīgo veselību: rupjmaizē esošais magnijs var palīdzēt mazināt depresijas un trauksmes simptomus.
    18. Uzlabo fizisko sniegumu: rudzos esošie kompleksie ogļhidrāti nodrošina pastāvīgu enerģijas avotu fiziskām aktivitātēm.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē