- Hidratācija: gurķi sastāv no aptuveni 95 % ūdens, tādējādi gurķu ēšana palīdz uzņemt šķidrumu, kas tik ļoti nepieciešams gan organismam kopumā, gan arī tam, lai, piemēram, neveidotos nierakmeņi.
- Zems kaloriju saturs: gurķos ir maz kaloriju, tāpēc tie ir lielisks palīgs svara regulēšanā.
- Bagāti ar uzturvielām: tie satur, piemēram, K, C un A vitamīnu, kā arī minerālvielas, piemēram, kāliju un magniju.
- Antioksidanti: gurķi satur antioksidantus, kas palīdz aizsargāt šūnas no bojājumiem.
- Ādas veselība: gurķos esošais silīcija dioksīds veicina veselīgu ādu un saistaudus.
- Gremošanas sistēmas veselība: gurķi ir šķiedrvielu avots, kas veicina gremošanu un regulāru zarnu kustību.
- Asinsspiediens: gurķi satur kāliju, kas var palīdzēt regulēt asinsspiedienu.
- Kaulu veselība: K vitamīns gurķos veicina kaulu veselību un kalcija uzsūkšanos.
- Sirds veselība: antioksidanti un šķiedrvielas veicina sirds veselību un samazina sirds slimību risku.
- Diabēta kontrole: gurķiem ir zems glikēmiskais indekss, tāpēc tos var iekļaut diabētam labvēlīgā diētā.
- Acu veselība: A vitamīns palīdz saglabāt redzes veselību, turklāt gurķu šķēles uz aizvērtiem plakstiņiem var nomierināt nogurušas acis, mazināt tūsku un arīdzan atsvaidzināt ādu ap acīm.
- Locītavu veselība: silīcija dioksīds un antioksidanti stiprina locītavu veselību un samazina artrīta simptomus.
- Aizcietējumu mazināšana: šķiedrvielas gurķos var palīdzēt mazināt aizcietējumus.
- Nervu sistēmas veselība: B vitamīni gurķos palīdz uzturēt veselīgu nervu sistēmu.
- Nieru darbība: gurķu lietošana pārtikā var veicināt veselīgu nieru darbību.
- Veicina aknu veselību: gurķi palīdz aknu detoksikācijas procesos.
16 iemesli, kāpēc tev jāēd gurķi!
Padomi
11. jūlijs
Komentēt
Vasara nav iedomājama bez gurķu izēšanās! Un tas ir brīnišķīgi, jo tie ir ne tikai gardi, viegli un daudzveidīgi pagatavojami, bet arī veselībai ļoti noderīgi.