- Hidratācija: gurķi sastāv no aptuveni 95 % ūdens, tādējādi gurķu ēšana palīdz uzņemt šķidrumu, kas tik ļoti nepieciešams gan organismam kopumā, gan arī tam, lai, piemēram, neveidotos nierakmeņi.
- Zems kaloriju saturs: gurķos ir maz kaloriju, tāpēc tie ir lielisks palīgs svara regulēšanā.
- Bagāti ar uzturvielām: tie satur, piemēram, K, C un A vitamīnu, kā arī minerālvielas, piemēram, kāliju un magniju.
- Antioksidanti: gurķi satur antioksidantus, kas palīdz aizsargāt šūnas no bojājumiem.
- Ādas veselība: gurķos esošais silīcija dioksīds veicina veselīgu ādu un saistaudus.
- Gremošanas sistēmas veselība: gurķi ir šķiedrvielu avots, kas veicina gremošanu un regulāru zarnu kustību.
- Asinsspiediens: gurķi satur kāliju, kas var palīdzēt regulēt asinsspiedienu.
- Kaulu veselība: K vitamīns gurķos veicina kaulu veselību un kalcija uzsūkšanos.
- Sirds veselība: antioksidanti un šķiedrvielas veicina sirds veselību un samazina sirds slimību risku.
- Diabēta kontrole: gurķiem ir zems glikēmiskais indekss, tāpēc tos var iekļaut diabētam labvēlīgā diētā.
- Acu veselība: A vitamīns palīdz saglabāt redzes veselību, turklāt gurķu šķēles uz aizvērtiem plakstiņiem var nomierināt nogurušas acis, mazināt tūsku un arīdzan atsvaidzināt ādu ap acīm.
- Locītavu veselība: silīcija dioksīds un antioksidanti stiprina locītavu veselību un samazina artrīta simptomus.
- Aizcietējumu mazināšana: šķiedrvielas gurķos var palīdzēt mazināt aizcietējumus.
- Nervu sistēmas veselība: B vitamīni gurķos palīdz uzturēt veselīgu nervu sistēmu.
- Nieru darbība: gurķu lietošana pārtikā var veicināt veselīgu nieru darbību.
- Veicina aknu veselību: gurķi palīdz aknu detoksikācijas procesos.
16 iemesli, kāpēc tev jāēd gurķi!
