• 15 iemesli, kāpēc tev jāēd pīlādžogas!

    Padomi
    Vija Stepiņa-Baikova
    Vija Stepiņa-Baikova
    11. septembris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Lai arī šķietami dekoratīvas, pīlādžogas ir uzturvielām bagātas un tradicionāli kopš seniem laikiem tiek izmantotas veselības uzlabošanai vai saglabāšanai. Kas tad šajās ogās ir tik ļoti labs?
    1. Bagātas ar C vitamīnu: pīlādžogas bagātīgi satur ar C vitamīnu, antioksidantu, kas uzlabo imūnsistēmu un aizsargā pret saaukstēšanos un infekcijām.
    2. Pretiekaisuma īpašības: pīlādžogās esošie savienojumi palīdz mazināt iekaisumu, kas var palīdzēt mazināt, piemēram, artrīta un citu iekaisuma slimību izpausmes.
    3. Uzlabo gremošanu: šīs ogas ir bagātas ar šķiedrvielām, kas veicina veselīgu gremošanu un novērš aizcietējumus.
    4. Bagātas ar antioksidantiem: satur antioksidantus, kas neitralizē brīvos radikāļus, mazinot oksidatīvo stresu un potenciāli samazinot hronisku slimību risku.
    5. Veicina ādas veselību: antioksidanta īpašības un C vitamīns var uzlabot ādas izskatu, veicināt kolagēna ražošanu un palēnināt novecošanu.
    6. Pazemina asinsspiedienu: pīlādžogas satur kāliju, minerālvielu, kas palīdz regulēt asinsspiedienu, līdzsvarojot nātrija negatīvo ietekmi.
    7. Uzlabo acu veselību: ogas satur karotinoīdus, piemēram, bēta karotīnu, kas ir vērtīgs acu veselībai un aizsardzībai pret ar vecumu saistītu makulas deģenerāciju.
    8. Veicina sirds un asinsvadu veselību: antioksidanti un šķiedrvielas pīlādžogās var palīdzēt samazināt sliktā holesterīna (ZBL) līmeni un veicināt sirds veselību, uzlabojot asinsriti.
    9. Paaugstina enerģijas līmeni: pīlādžogās esošās uzturvielas un vitamīni var palīdzēt paaugstināt vispārējo enerģijas līmeni, uzlabojot vielmaiņas funkcijas.
    10. Veicina elpceļu veselību: tradicionāli pīlādžogas tikušas izmantotas dabiskos līdzekļos, lai remdētu klepu, veicinātu atkrēpošanu un uzlabotu plaušu veselību.
    11. Cīnās ar infekcijām: ogām piemīt antibakteriālas un pretvīrusu īpašības, kas palīdz novērst un cīnīties ar tādām infekcijām kā saaukstēšanās un gripa.
    12. Uzlabo mutes veselību: pīlādžogas  var veicināt mutes dobuma veselību, samazinot kaitīgo baktēriju vairošanos un novēršot smaganu slimības.
    13. Veicina kaulu veselību: pīlādzis satur minerālvielas, piemēram, kalciju un magniju, kas ir svarīgas veselīgiem kauliem un osteoporozes profilaksei.
    14. Attīra organismu: ogu diurētiskās īpašības veicina detoksikāciju, palielinot urīna veidošanos un tādējādi palīdzot organismam izvadīt toksīnus un šlakvielas.
    15. Mazina mēnešreižu sāpes: tradicionāli pīlādžogas to spazmolītisko īpašību dēļ tiek izmantoti, lai mazinātu menstruāciju krampjus un diskomfortu.

    Svarīgi! Ja tīri labi pie dūšas iet svaigas pīlādžogas, vērts atcerēties, ka neapstrādātas tās var izraisīt vēdera darbības traucējumus, ja apēsts par daudz. Cik ir par daudz? Nav vienotu devu, katram organisms pateiks priekšā, kad pietiek, – radīsies diskomforts.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē