- Bagāti ar uzturvielām: griķi ir labs vitamīnu un minerālvielu, tostarp magnija, mangāna, vara, cinka un dzelzs, avots.
- Augsts antioksidantu saturs: satur antioksidantus, piemēram, rutīnu, kvercetīnu un fenolskābes, kas palīdz cīnīties ar oksidatīvo stresu un iekaisumu.
- Nesatur glutēnu: griķi dabiski nesatur lipekli, kas padara tos par lielisku alternatīvu tiem, kam ir celiakija vai glutēna nepanesība.
- Sirds veselība: griķos esošais rutīns var palīdzēt samazināt asinsspiedienu un uzlabot holesterīna līmeni, tādējādi veicinot sirds un asinsvadu veselību.
- Uzlabo gremošanu: griķi satur daudz šķiedrvielu, kas veicina gremošanu, nodrošinot regulāru zarnu kustību un novēršot aizcietējumus.
- Cukura līmeņa kontrole asinīs: tā zemais glikēmiskais indekss palīdz stabilizēt cukura līmeni asinīs, padarot to par labu iespēju cilvēkiem ar cukura diabētu.
- Pazemina holesterīna līmeni: griķos esošās šķiedrvielas var palīdzēt samazināt ZBL (sliktā) holesterīna līmeni, tādējādi mazinot sirds slimību risku.
- Kaulu veselība: griķos esošais magnijs un fosfors ir būtiski kaulu veselības uzturēšanai.
- Uzlabo ādas veselību: antioksidanti un B vitamīns griķos var palīdzēt uzlabot ādas veselību un mazināt novecošanas pazīmes.
- Pretvēža īpašības: griķos esošie antioksidanti var palīdzēt aizsargāt šūnas no vēzi izraisošiem brīvajiem radikāļiem.
- Samazina žultsakmeņu risku: diēta ar augstu šķiedrvielu saturu, un griķos šķiedrvielu ir daudz, var palīdzēt mazināt žultsakmeņu attīstības risku.
- Pretiekaisuma efekts: griķos esošie fitoelementi un antioksidanti palīdz mazināt iekaisumu organismā.
- Veicina brūču dzīšanu: griķi satur cinku un C vitamīnu, kas ir būtiski brūču dzīšanai un audu atjaunošanai.
13 iemesli, kāpēc tev jāēd griķi!
Padomi
13. jūnijs
Komentēt
Mēdz teikt, ka latvieši ir kartupeļu ēdāju tauta. Arī tev viens no mīļākajiem produktiem ir tieši šie dārzeņi? Tas nemaz nav slikti! Taču der ielāgot, ka sabalansēts un veselīgs uzturs ir dažāds, tāpēc, lūk, brīnišķīgi iemesli, kāpēc tajā jāiekļauj griķi!