- Bagāti ar uzturvielām: griķi ir labs vitamīnu un minerālvielu, tostarp magnija, mangāna, vara, cinka un dzelzs, avots.
- Augsts antioksidantu saturs: satur antioksidantus, piemēram, rutīnu, kvercetīnu un fenolskābes, kas palīdz cīnīties ar oksidatīvo stresu un iekaisumu.
- Nesatur glutēnu: griķi dabiski nesatur lipekli, kas padara tos par lielisku alternatīvu tiem, kam ir celiakija vai glutēna nepanesība.
- Sirds veselība: griķos esošais rutīns var palīdzēt samazināt asinsspiedienu un uzlabot holesterīna līmeni, tādējādi veicinot sirds un asinsvadu veselību.
- Uzlabo gremošanu: griķi satur daudz šķiedrvielu, kas veicina gremošanu, nodrošinot regulāru zarnu kustību un novēršot aizcietējumus.
- Cukura līmeņa kontrole asinīs: tā zemais glikēmiskais indekss palīdz stabilizēt cukura līmeni asinīs, padarot to par labu iespēju cilvēkiem ar cukura diabētu.
- Pazemina holesterīna līmeni: griķos esošās šķiedrvielas var palīdzēt samazināt ZBL (sliktā) holesterīna līmeni, tādējādi mazinot sirds slimību risku.
- Kaulu veselība: griķos esošais magnijs un fosfors ir būtiski kaulu veselības uzturēšanai.
- Uzlabo ādas veselību: antioksidanti un B vitamīns griķos var palīdzēt uzlabot ādas veselību un mazināt novecošanas pazīmes.
- Pretvēža īpašības: griķos esošie antioksidanti var palīdzēt aizsargāt šūnas no vēzi izraisošiem brīvajiem radikāļiem.
- Samazina žultsakmeņu risku: diēta ar augstu šķiedrvielu saturu, un griķos šķiedrvielu ir daudz, var palīdzēt mazināt žultsakmeņu attīstības risku.
- Pretiekaisuma efekts: griķos esošie fitoelementi un antioksidanti palīdz mazināt iekaisumu organismā.
- Veicina brūču dzīšanu: griķi satur cinku un C vitamīnu, kas ir būtiski brūču dzīšanai un audu atjaunošanai.
13 iemesli, kāpēc tev jāēd griķi!
