MANDELE
Neliela plūmju dzimtas koka sēkla, kas senāk simbolizēja laimi, veselību, bagātību.
- Izcelsme:Tuvie Austrumi, audzē arī ASV, Spānijā, Itālijā.
- Īpašības: uzturvielām visbagātākie rieksti, satur B2 un E vitamīnus, proteīnus, šķiedrvielas, daudz kālija, fosfora, divas reizes vairāk kalcija nekā piens.
- Izmantošana: konditorejas izstrādājumos, no tām gatavo miltus, pienu, eļļu, mandeļu sviestu, marcipānu, garšaugu vai medus uzkodas, mēdz grauzdēt vai sālīt. No blanšētām mandelēm iegūst skaidiņas, šķēlītes.
- Ieteicams lietot nervu sistēmas, smadzeņu darbības un vielmaiņas uzlabošanai, skaistiem matiem un ādai.
- Enerģētiskā vērtība (100 g) 575 kilokalorijas.
INDIJAS RIEKSTS
Izcelsme: Brazīlija, audzē arī Indijā, Vjetnamā, Nigērijā.
Īpašības: augsts nepiesātināto tauku līmenis, piemīt maiga, nedaudz saldena garša, satur olbaltumvielas, šķiedrvielas, B grupas vitamīnus, dzelzi, cinku, varu, magniju.
Izmantošana: konditorejas izstrādājumos, Indijas un Tuvo Austrumu virtuves rīsu un karija ēdienos, no riekstiem gatavo arī pienu un sviestu, bet no čaumaliņas var iegūt eļļu.
Ieteicams lietot imunitātes stiprināšanai, cīnoties ar infekcijām un vīrusiem, enerģijai, vielmaiņas uzlabošanai, migrēnas un bezmiega mazināšanai.
Enerģētiskā vērtība (100 g) 553 kilokalorijas.
LAZDU RIEKSTS
Lazdas krūma (koka) rieksts, kas simbolizē laulību, ģimenes laimi un labklājību.
-
Izcelsme: Āzija un Kaukāzs, audzē arī Turcijā, Azerbaidžānā, Itālijā,
- Īpašības: augsts nepiesātināto tauku līmenis, proteīnu avots, satur В, В1, В2, С, Е, РР vitamīnus, minerālvielas – jodu, mangānu, varu, dzelzi un kobaltu.
- Izmantošana: visdažādākajos konditorejas izstrādājumos, var grauzdēt, pagatavot ar medu. Riekstu eļļu var izmantot ēdiena gatavošanai.
- Ieteicams nervu sistēmas līdzsvarošanai, asinsvadu slimību riska samazināšanai, imūnsistēmas stiprināšanai. Der veģetāriešiem, jo riekstos ir daudz proteīnu.
- Enerģētiskā vērtība (100 g) 628 kilokalorijas.
MAKADAMIJAS RIEKSTS
Izcelsme: Austrālija, audzē arī Havaju salās.
Īpašības: bagāti ar olbaltumvielām un taukskābēm, A, B1 vitamīnu, dzelzi.
Izmantošana: var izmantot sālītus vai nesālītus, cept kūkās un pat pagatavot liķieri, riekstu eļļu plaši izmanto virtuvē, gatavo pienu vai sviestu. Der kosmētikā, īpaši ādas kopšanai.
Ieteicams lietot nervu sistēmas darbības uzlabošanai, sirdsdarbības regulēšanai un stresa mazināšanai.
Enerģētiskā vērtība (100 g) 718 kilokalorijas.
PEKANRIEKSTS
Pekanriekstu koka rieksts, ASV Teksasas štata simbols, viens no vērtīgākajiem Ziemeļamerikas riekstiem.
-
Izcelsme – Ziemeļamerika, audzē arī Austrālijā, Brazīlijā, Ķīnā, Izraēlā, Shutterstock
- Īpašības: bagātīga aromātu buķete, satur omega 3 un omega 6 taukskābes, šķiedrvielas, proteīnus, antioksidantus, minerālvielas un kompensē vitamīnu (A, B, E) trūkumu organismā.
- Izmantošana: lieto svaigus, konditorejā, patīkamai garšai pievieno augļu un dārzeņu ēdieniem. Tos var gan sālīt, gan saldināt vai pagatavot pekanriekstu sviestu.
- Ieteicams ņemt talkā sliktā holesterīna samazināšanai.
- Enerģētiskā vērtība (100 g) 691 kilokalorijas.
CIEDRU RIEKSTS
Ciedrs ir skuju koks ar čiekuriem, kuros ir ēdamās sēklas – tās arī dēvē par ciedru riekstiem.
Īpašības: vieni no kalorijām bagātākajiem riekstiem, satur neaizvietojamās aminoskābes, nepiesātinātās taukskābes, A, B, C, D, E, P vitamīnus, kāliju, kalciju, magniju, fosforu un citus mikroelementus.
Izmantošana: šokolādes produktu ražošanai un kā piedevu daudzos Vidusāzijas ēdienos, salātos, pesto pagatavošanā.
Ieteicams pret muskuļu krampjiem, nogurumu, sirds un aknu veselībai, imūnsistēmas stiprināšanai, vīriešiem – potences uzlabošanai.
Enerģētiskā vērtība (100 g) 673 kilokalorijas.
PISTĀCIJA
Tas nav rieksts, bet pistāciju koka kauliņš. Pastāv bīstamība, ka var rasties aflatoksīni, tādēļ pistāciju apstrādi pēc novākšanas veic ļoti ātri.
-
Izcelsme – Sīrija, audzē Irānā, Turcijā, Afganistānā, Pakistānā, Indijā,
- Īpašības: augsts nepiesātināto tauku līmenis, bagātīgi satur fosforu, kāliju, B6 vitamīnu un neaizvietojamās aminoskābes.
- Izmantošana: populārākā uzkoda – grauzdētas, sālītas pistācijas, bet izmanto arī konditorejā, saldajos ēdienus, pie gaļas, zivju ēdieniem, salātiem. No pistācijām gatavo pārtikas eļļu, kā arī izmanto tās kosmētikas nozarē.
- Ieteicams vielmaiņas, zarnu darbības veicināšanai, imunitātes, redzes uzlabošanai, sirds slimību profilaksei.
- Enerģētiskā vērtība (100 g) 562 kilokalorijas.
VALRIEKSTS
Valriekstu koka kauleņauglis. Vieduma un gudrības simbols, tiek uzskatīts par senāko ēdienu no koka.
Īpašības: satur omega 3 un omega 6 taukskābes, olbaltumvielas, minerālvielas, eļļa bagāta ar selēnu, magniju, fosforu, cinku, dzelzi, kalciju, vitamīniem E, B1, B2 un B3.
Izmantošana: ļoti plaši izmanto ēdienos un konditorejā. Eļļa piemērota salātiem, papildinās zivi, steiku, putna gaļu, pastu, derēs arī desertiem.
Ieteicams lietot fiziskas vai garīgas slodzes periodā, slimošanas un atveseļošanās laikā imunitātei, arī aknu un kuņģa darbības uzlabošanai.
Enerģētiskā vērtība (100 g) 654 kilokalorijas.
ZEMESRIEKSTS
Tie nav rieksti, bet gan pākšaugi, kas dažās valstīs ienākas pat divas reizes gadā.
-
Izcelsme: Dienvidamerika, Argentīnas kalni, audzē arī ASV, Ķīnā,
- Īpašības: augsts nepiesātināto tauku līmenis, daudz vairāk proteīna nekā citos riekstos, satur niacīnu, dzelzi, nelielā daudzumā – tiamīnu, riboflavīnu un kalciju, arī PP, B5 vitamīnus,
- Izmantošana: sviests ir viens no izplatītākajiem produktiem, eļļa der ēdienu pagatavošanā, riekstus grauzdē, sāla vai karamelizē, gatavo halvu, šokolādes aizvietotāju, izmanto konditorejā.
- Ieteicams kā palīglīdzeklis paaugstināta holesterīna gadījumā, aptaukošanās ārstēšanai, pret bezmiegu, nogurumu.
- Enerģētiskā vērtība (100 g) 567 kilokalorijas.
BRAZĪLIJAS RIEKSTS
Nav rieksts, bet gan koka augļa sēkla. Eiropa tos iepazina, pateicoties spāņu virsniekam, kurš ar tiem baroja savus kareivjus, un tie drīz atguva spēkus un enerģiju.
Īpašības: bagātīgi satur minerālvielas – magniju, kalciju, selēnu (divi rieksti nodrošina nepieciešamo diennakts devu) un vērtīgās nepiesātinātās taukskābes.
Izmantošana: konditorejā un citu ēdienu pagatavošanā, riekstu eļļu plaši izmanto kosmētikas nozarē, tehniski – kā smērvielu pulksteņiem.
Ieteicams imūnsistēmas stiprināšanai, cīņai pret pumpām, nervu sistēmas darbības uzlabošanai, prostatas vēža profilaksei vīriešiem.
Enerģētiskā vērtība (100 g) 656 kilokalorijas.