Nosaukuma šai kūkai nav, pie receptes nonācu, iedvesmojoties no spānietes bizkočo un grieķietes portokalopitas. Abas ciemos ierodas apelsīnu ražas izskaņā. Spāniete tiek cepta ar olīveļļu, bet grieķiete – ar grieķu jogurtu un filo mīklu. Bet abas, vēl karstas būdamas, tiek piesūcinātas ar aromātisku apelsīnu sīrupu, un abas no vaiga atgādina košu un priecīgu saules ripuli. Manā – latviskajā – versijā būs sviests un kviešu milti, tomēr pats galvenais – grēcīgs, smaržīgs, salds prieks paliek nemainīgs.
Ņem vērā!
* Sīrupā apelsīnu miziņas vietā var likt arī citrona miziņu.
* Visu šo sīrupa daudzumu es kūkai neizmantoju – nedaudz paturu, lai vēlāk liktu salātu mērcēs.
* Šai kūkai lieliski piestāv mandeļu milti – 200 g parasto miltu vietā var ņemt 150 g parasto un 50 g mandeļu miltu.
1. Vispirms pagatavo sīrupu, visas sastāvdaļas nelielā katliņā uzkarsējot un virs lēnas liesmas pakarsējot dažas minūtes. Atstāj padzist.
2. Ķeras pie kūkas. Vispirms jogurtu sajauc ar cepampulveri un atstāj pastāvēt.
3. Otrā traukā ar mikseri sakuļ olas ar cukuru un apelsīna miziņu maigi oranžīgā gaisīgā masā. Iejauc sviestu, sakuļ. Maigi iemaisa jogurtu.
4. Miltus sajauc ar sāli un kanēli. Pakāpeniski iesijā mīklā.
5. Mīklu lej ietaukotā cepamformā un 180 grādu karstumā cep 30 minūtes.
6. Kad kūka gatava, to vienmērīgi pārlej ar sīrupu (var nedaudz sadurstīt virsmu, lai sīrups labāk iesūcas). Kūkai ļauj iestāvēties vēsumā pāris stundu.