Receptes sastāvdaļas norādītas 10 kg desu.
Gaļu ieteicams iegādāties tirgū vai no zināmiem zemniekiem, kur prasīt to arī samalt, jo tad tiek nogrieztas ādas, izņemti kauli, kas ievērojami ietaupa gatavošanas laiku.
Tirgū pārdod ar sāli apstrādātas zarnas, tāpēc pirms lietošanas tās jāizmērcē ūdenī (sausas zarnas ir neelastīgas un plīst).
Ja gaļas masai paredzēts pievienot ķirbju vai saulespuķu sēkliņas, tās uz sausas pannas apgrauzdē.
Padomi:
- Ja gatavo desu ar kadiķogām, šī garšviela jāizmanto uzmanīgi – lai nav par daudz!
- Ja, desas pildot, atklājas, ka zarnā ir plīsums, tas jāizgriež. Tāpēc zarnas vēlams iegādāties ar rezervi, citādi būs jācep daudz kotlešu...
- Optimālais luņķa garums? Tāda nav! Var taisīt knapdesiņas vai garākas un pārlocīt uz pusēm. Ja ir lielas zarnas – lielas desas. Desu meistara iecienītākais garums – 25–30 cm.
- Ik pēc trijām stundām ieliec kūpinātavā kadiķa zariņu, lai dūms aromātiskāks.
- Pēc dažu stundu kūpināšanas pārliecinies, vai desas kūpinās vienmērīgi. Kūpināšanas ilgums 10–12 stundas.