Būs nepieciešams:
- grils
- grila restes
- malka (vislabāk alkšņa)
PADOMI un IETEIKUMI!
- Līni vieglāk notīrīt, ja to vispirms aplej ar karstu ūdeni (no abām pusēm). Savukārt asari vieglāk notīrīt, ja to dara uzreiz pēc zivs noķeršanas.
- Lai zivis nepieliptu pie restēm, tās vispirms noziež ar speķu ādiņu vai augu eļļu. Ar eļļas daudzumu nedrīkst pārspīlēt - ja tā pilēs no režģa, grils var uzliesmot.
- Lai ķiploks nenomāktu zivs garšu, to vēlams sakapāt, nevis sarīvēt vai izspiest spiednē.
- Sāli vēlams uzkaisīt tieši pirms grilēšanas, citādi zivs nebūs sulīga.
- Ķiploks lieliski papildina jebkuras zivs garšu, izņemot - līdakas.
- Pievienojot garšvielas, jāraugās, lai no nebūtu vairāk kā pašas zivs.
- Zivs gatavību pārbauda, iedurot gaļā ar koka iesmiņu. Ja no zivs netek sarkana sula, tā ir gatava.
- Grilu vēlams iekurināt 20-30 minūtes pirms cepšanas.
- Pēc zivju cepšanas tukšās grila restes jāpatur virs liesmas, lai nodeg - būs vieglāk notīrīt.
Varianti zivs pagatavošanai!
- Zivij notīra zvīņas un izķidā, bet galvu atstāj. Vidū ieziež garšvielas. Visā garumā uzdur uz iesma un cep ugunskurā, lēni grozot.
- Ļoti garšīgu karpu var pagatavot maizes krāsnī vai cepeškrāsnī: iztīrītu zivi pilda ar kubiciņos (1x1cm) sagrieztu selerijas sakni, pievienojot nedaudz sakapāta ķiploka. Kad zivs gatava, pārziež ar majonēzi.